Foto’s verwerken in een collage

0
181

In de vorige les hebben we besproken hoe je je foto’s eenvoudig kunt sorteren en hernoemen en welke software je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je altijd de foto’s kunt vinden die je zoekt. Nu je de boel (hopelijk) goed op orde hebt gebracht, kun je met die foto’s aan de slag. Maar hoe kun je foto’s nu efficiënt afdrukken?

Als je je foto’s wilt laten afdrukken, dan kan dat natuurlijk heel eenvoudig via, bijvoorbeeld, de site van de Hema, Webprint enzovoort, maar dan krijg je natuurlijk alle foto’s op hetzelfde formaat. In veel gevallen is dat geen probleem, maar als je je foto’s wilt gebruiken in, bijvoorbeeld Project Life of op je scrapbookpagina, dan wil je soms ook een kleiner formaatje hebben, of, bijvoorbeeld, twee foto’s op één afdruk, zodat je niet hoeft te knippen, snijden enzovoort. Het voordeel van dit trucje is natuurlijk ook dat je twee keer zoveel foto’s krijgt voor dezelfde prijs, omdat het de afdrukservice uiteraard niet uitmaakt of er één of twee foto’s op de afdruk staan.

Collage maken met je smartphone

Er zijn grofweg twee manieren waarop je foto’s kunt combineren op een afdruk (oftewel een collage), en dat is met je smartphone of met je pc. Voor je smartphone zijn er bizar veel apps die je hiervoor kunt downloaden (inclusief de officiële Project Life-app) maar de app die ik door de jaren heen als prettigst en meest flexibel heb ervaren is PicFrame. De app is niet gratis, je betaalt er € 3,49 voor in iOS en 87 cent in Android (lekker subtiel verschil ook). Wanneer je de app start krijg je een overzicht van allerlei frames die je kunt kiezen, waarbij je helemaal rechtsboven de beeldverhouding kiest. De beeldverhouding voor een foto van 10 bij 15 is 2:3 (of 3:2 uiteraard als je hem op z’n kant legt).

Kies de juiste beeldverhouding en selecteer het frame erbij dat je wilt. Zo kun je kiezen voor twee foto’s naast elkaar, onder elkaar, vier foto’s gelijkmatig verdeeld (of ongelijkmatig) of zelfs zes foto’s, al is dat wat krap op 10 bij 15.  Zodra je een frame hebt gekozen druk je op de grijze vlakken in het frame om een foto te selecteren (of te schieten), welke direct op de juiste platst wordt gezet. De witte kruislijnen kun je vervolgens slepen om de verhouding te veranderen. Door de beroemde knijpbeweging te maken kun je een foto binnen het frame vergroten/verkleinen.

 

In deze les gaat het om het verzamelen van meerdere foto’s in één collage, maar het is goed om te weten dat je met deze app ook nog allerlei effecten, teksten enzovoort kunt toevoegen om je foto op te leuken. Ben je klaar met bewerken, druk dan rechtsonder op Share en vervolgens op Save.

Collage maken met je pc

Als ik een collage wil maken, dan gebruik ik daar Photoshop voor. Dat programma kan ik absoluut aanraden, maar ten eerste kost het een fortuin en ten tweede werk ik er al twintig jaar mee, en dan is alles makkelijk. Nu zijn er voldoende gratis alternatief, maar zelfs als je de software onder de knie hebt is een collage maken best even wat werk. Prima als je drie foto’s moet doen, niet als je er 200 moet verwerken. Daarom heb ik ook naar collagesoftware gezocht op de pc voor je, en die gevonden in de app El Collagero (alleen om de naam al episch) die je in de Windows App store kunt downloaden.

El Collagero is een redelijke kermis app, waarmee ik bedoel dat het grote schreeuwerige knoppen heeft en foeilelijke templates, maar dat maakt voor ons niet zoveel uit, wij pakken een andere functionaliteit van het programma. In de hoofdinterface klik je op Classic Template Collages (of  Cool Template Collages als je in een gekke bui bent) en vervolgens klik je linksonder op Page layout. Daar kies je 3:2 of 2:3 voor een 10 bij 15 of 15 bij 10 foto. De basis is nu gelegd, maar we klikken eerst nog even op Options rechtsonder om die lelijke schaduwen weg te halen. Klik vervolgens op het tabblad Background onderin en kies de kleur wit (of een andere kleur van je keuze) om de randen van je collage wat normaler te maken. Door nu te klikken op Templates kun je aangeven hoe je je foto’s wilt weergeven in je collage en met welke verdeling.

Klik vervolgens op de plustekens om de foto’s toe te voegen, en voila je collage is klaar. Uiteraard kun je ook hier nog tekst toevoegen via het tabblad Tekst onderin, en je kunt gekke frames toevoegen enzovoort, maar dat zijn allemaal extra’s. Tip: om de grootte van foto’s te veranderen klik je erop en draai je aan je scrolwieltje.

Wanneer je klaar bent met het ontwerpen van je collage, druk je op Save rechtsboven, waarna je je collage kunt opslaan, en vervolgens kunt uploaden naar de afdrukservice van je keuze.