Distress Workshop Online: Les 1: Kleurenkaart

6
286

Les #1

Deze week bestaat uit veel tekst en uitleg. Dit is om het product en technieken te leren kennen waardoor je de mooiste resultaten krijgt.

Eigenschappen van Distress ink. 

workshop-kit-3Wat maakt Distress ink van Ranger nu zo ontzettend populair en speciaal. Het is niet eens zo een geweldige stempelinkt!

De kracht van deze inkt zit in zijn wateroplosbaarheid en kleurtjes. Normaal gesproken als je een inkt of verf verdunt met water, krijg je een waterig licht gekleurd goedje. Distress ink echter niet. De pigmenten zijn zo gemaakt dat ze hun kleur behouden, maar wel reageren met water. Je kunt ze misschien nog het beste vergelijken met waterverf. Echter waterverf is een hard product in napjes, of een smeuïge massa in een tube. Daarmee kun je (bijna)al de technieken die we gaan behandelen niet doen.

In eerste instantie zijn deze inkten ontworpen om een ‘distressed look’ aan je papier projecten te geven. Dit betekent dat je wilt dat iets er oud en verweerd uit gaat zien. In het begin waren de kleurtjes dan ook allemaal wat aan de bruine, grijze en donkere kant. Nadat de mogelijkheden van deze inkt ontdekt werden zijn er ook frissere en heldere kleuren aan het assortiment toegevoegd.

Het laatste nieuwe product in de Distress ink lijn zijn de mini inkpads en blendingtools. Deze laatste hebben dit product weer helemaal trendy gemaakt. Daarnaast zijn er 12 nieuwe kleuren uitgekomen die het kleurenpallet van 60 kleuren compleet gemaakt hebben.

Kleurenkaart

IMG_3123

Om goed met je inkten te kunnen werken, moet je weten wat je in huis heb. Ik heb dan ook een kleurenkaart gemaakt op het papier waar ik op ga werken. Doordat papier niet altijd dezelfde ondergrond kleur heeft, en Distress ink transparant is, is het handig om meerdere kleurenkaarten te maken. Als je altijd met hetzelfde papier werkt, hoef je natuurlijk niet elke keer de kleurenkaart opnieuw te maken, maar kun je deze bewaren bij je inkten.

complementair1 copyDoor de kleurenkaart zo te maken dat kleuren ook met elkaar gemengd worden, zie je meteen dat je kleurenspectrum veel uitgebreider is dan de paar kleurtjes die je hebt. Zo maakt de ene geel, met die ene kleur blauw een prachtige groen, terwijl diezelfde geel met een koraal roze een mooie oranje maken en die blauwe met diezelfde koraal roze een paars maakt. Het is dus handig om een klein beetje naar een kleurenwiel te kijken. Als je bijvoorbeeld helemaal niet van paars houdt, is het verstandig om geen rood en blauw als project kleuren te nemen. Je zal ongetwijfeld ergens wat paars in je werk krijgen. Ook is het verstandig om als je gaat mengen aan 1 kant van de kleurencirkel te blijven. De koude (blauw tot geel)of warme (oranje tot paars) kant. Ga je deze twee kleuren met elkaar mengen, dan krijg je al snel bruine en doffe kleuren. Overigens zijn de warme en koude kleuren wel elkaars tegenpolen en zullen ze prachtig naast elkaar staan op een pagina. Ze houden er alleen minder van om gemengd te worden met elkaar.

kleurenkaartDit klinkt allemaal heel erg ingewikkeld, maar je zult zien dat als je veel speelt en oefent met blenden, mengen en inkten dat je vanzelf het gevoel krijgt hoe het werkt en wat de beste combinaties zijn.
In de volgende les leer ik je hoe je de kleuren mooi aan kunt brengen op een achtergrond waardoor je mooie kleurverschillen en overlopen krijgt. Tot ziens in Les 2

6 REACTIES

  1. Wat een leuke workshop Martine , ben hier heel blij mee zeker ook omdat je het elke keer weer kan kijken. Ik heb het nu even snel bekeken omdat ik weg moet maar dat is dus het voordeel hier van. Liefs Mariette

  2. ik heb er eentje bij die is ontzettend nat tattered rose, hoe los ik dat op? Door dat hij zo nat is krijg je een heel ander structuur

Reacties zijn gesloten.