Distress Workshop Online: Les 9: Ponsen en stanzen

0
165

Les 9 Ponsen en stanzen

Tijd om wat te gaan doen met alle gemaakte papiertjes en geleerde technieken. Al deze papiertjes en testjes zijn ideaal om embellishments mee te maken. Mijn absolute favoriet is om hiervoor ponsen en stansen te gebruiken.

Stansen

IMG_4268Stansen zijn dunne metalen vormpjes met een snijkant. Deze stanst zich door het papier heen als het met druk ergens doorheen gaat. Je hebt hiervoor dus een stansapparaat nodig zoals bijvoorbeeld de Cuttlebug, Big Shot, E-bosser, Vagabond, Diamond Press (en nog veel meer varianten). Mocht je willen uitproberen of stansen wat voor je is, en wil je daar niet te veel geld aan uitgeven dan kun je het beste kijken naar een Diamond Press. Hierin gaan enkel kleine stansjes en papier. Ga je voor een Big Shot of cuttle bug dan kunnen daar ook grotere stanzen doorheen. Ook dikke stansen die geschikt zijn voor dikkere materialen of meerdere lagen papier gaan door de grotere stansaparaaten. Je hebt stansen die matchen met stempelsets (zoals de flamingo’s in het plaatje) maar je hebt ook allerlei vormen en woordjes. Kortom de mogelijkheden zijn eindeloos. (en jup hier komt ook nog een workshop over :D)

Ponsen

IMG_4266Wil je snel een figuurtje uit papier halen, dan zijn ponsen ideaal! Ik gebruik op elke pagina of pocket page wel een van mijn favoriete ponsen. Deze liggen dan ook voor het pakken op mijn bureau. Een pons is een stukje gereedschap waarmee je een figuurtje uit papier, cardstock of bijvoorbeeld kurk kunt ponsen. (werkt net als een perforator). Je pons heeft maar 1 figuurtje, maar dit betekent niet altijd dat je alleen dat figuurtje ermee kan ponsen. Uiteraard zijn niet alle ponsen hiervoor geschikt (een woordje Love is en blijft een woordje Love)
De meest veelzijdige pons die ik heb is de 2 pointed flag punch van EK succes (oftewel de banner pons). Hiermee kan je het afgebeelde bannertje ponsen, maar het meest gebruik ik deze pons voor het maken van de driehoekjes of chevrons. Je kunt papier in strips enkel aan 1 kant erin steken waardoor je banners kunt maken in elke lengte, of het negatief, pijltjes. Daarnaast gebruik ik een 1″ cirkel pons. Deze pons is een goeie aanvulling voor de banner en zorgen ervoor dat je meteen leuke clustertjes kunt maken. Sinds kort heb ik een nieuwe favoriet en dat is de feather pons van EK Succes. Zeker voor distress ondergrondjes is deze pons ideaal.

In het onderstaande filmpje laat ik zien hoe ik de banner punch (die 2 pointed flag pons) gebruik om verschillende lengtes aan bannertjes te krijgen, Hoe ik een geponst cirkeltje nog even aanpas met een stencil en hoe je een ton-sur ton kaartje maakt als achtergrondje.

Veel plezier met deze les!