Distress Workshop Online: Les 13: Multicolor stencils

0
144

Deze les laat ik zien hoe je met 1 stencil en (eventueel) meerdere kleurtjes aan de slag gaat om een volledig gekleurde achtergrond te krijgen.

Wat heb je nodig:
  • Stencil
  • Blendingtool met foampjes
  • Distress inkten
  • Papier
Hoe werkt het

IMG_4726Eigenlijk is het heel simpel. Je gebruikt de techniek die ik behandelt heb in les #3We gaan met een blendingtool door de openingen van je stencil. Maar nu gaan we in plaats van het stencil eenmalig te gebruiken, de stencil steeds een stukje verplaatsen waardoor je een gekleurde achtergrond krijgt. Het mooie van Distress inkten is dat ze transparant zijn. Oftewel niet dekkend. Dit kan een nadeel zijn, maar kun je ook zeker in je voordeel gebruiken. In dit geval werken ze in ons voordeel. De kleuren die je steeds toevoegt mengen zich met de onderliggende kleur op die plek. Als het dezelfde kleur is die je aanbrengt zie je dat het de kleur donkerder en intenser maakt. Ik raad dan ook aan om niet met heel veel inkt en druk te starten op je eerste laag. Als je in de onderste laag namelijk al het papier verzadigt hebt, dan krijg je niet het mooie laagjes effect.

De stencil verplaats je steeds een stukje. Kijk hierbij naar het design. Je kunt juist een patroon maken door het stencil steeds 5 millimeter op te schuiven bijvoorbeeld, of zoals in mijn voorbeeld steeds het stencil onregelmatig te verschuiven en te draaien. Je kunt zelfs het stencil omdraaien zodat je het patroon in spiegelbeeld gebruikt (niet bij letters of cijfers!)

Stencils

IMG_4725In mijn geval heb ik de stencil zelf gesneden met de Brother ScanNcut. Deze blaadjes zitten al als design in de machine. Ik heb 2 verschillende blaadjes genomen en deze om en om op het stencil geplaatst (dambord idee) en uit gesneden. Het materiaal wat ik hiervoor gebruikt heb is Mylar. Ik heb dit via via op Facebook gekocht. Er zijn ook stencil kits te koop van bijvoorbeeld Silhouette. Je kunt eventueel ook een gelamineerd lamineer vel gebruiken (zonder papier ertussen) of plastic tabbladen van bijvoorbeeld de action. Je zou ook stencils kunnen maken van stevig papier zoals uitgelegd in les #11. Of natuurlijk bestaande stencils gebruiken.