Sinterklaas les #2 Embellishments

0
273

embellishmentLes #2 Embellishments

Geen werk kit is compleet zonder embellishments. Om te voorkomen dat je uren met een pagina bezig bent, maak ik altijd vooraf embellishments. Deze embellishments zijn de basis voor je clusters en versieringen. Het zorgt er tevens voor dat ik bepaalde producten ook daadwerkelijk gebruik. Ik pons en stans graag diverse vormen uit speciaal papier zoals kurk en glitter en voor het Sinterklaas thema ook Burlap paper. Denk hierbij aan vooral veel sterren, bannertjes, pijltjes en vlaggetjes.

stempelsStempelen

In deze workshop heb ik vooral veel embellishments gemaakt met stempels. Dit omdat er weinig kant en klare die-cuts zijn met afbeeldingen voor de sint. Ik heb op twee manieren met de stempels gewerkt.

Inkleuren

Door de stempels af te drukken op glad stevig papier met watervaste inkt (Ik gebruik Archival Ink in Jet Black) kun je ze daarna inkleuren met de meeste mediums. Ik heb gekozen voor distress inkten. Wil je aan de slag met alcohol markers dan kun je het beste stempelen met een inkt die daarvoor geschikt is, zoals Memento inkt. Omdat ik met water aan de gang ga, heb ik gekozen voor stevig papier wat goed reageert op water. Je kunt watercolor of aquarel papier gebruiken of het papier voorzien van gesso. (laat de stempelafdruk dan wel wat langer drogen om te voorkomen dat deze uitveegt).

Embossen

Om de uitstraling van de afdrukjes wat luxer te maken, maak ik graag gebruik van embossing poeder. In dit geval van goud embossing poeder. Er zijn verschillende trucjes om strakke afdrukjes te krijgen met embossing poeder. embossing poeder is een soort enamel poeder wat samensmelt bij verhitting. Eenmaal samengesmolten geeft het een gebold effect. Je stempelt je stempel met een plakkerige of natte inkt. Hierna strooi je je embossing poeder over je afdruk heen en er ook weer af. Enkel op de plekken waar de inkt nog nat of plakkerig is, daar blijft het embossing poeder aan zitten. Je kunt dit nu smelten met een heattool. Dit product is een combinatie tussen een föhn en verfbrander. Na het smelten is je afdruk permanent en werkt ook als resist bij waterverf. De meeste poeders zijn ook dekkend dus extra mooi op donkere ondergronden.

achtergrondverschillende soorten poeder

Er zijn verschillende soorten poeders met allemaal hun eigen eigenschappen. Hoe gedetailleerder je stempel is, hoe fijner je poeder moet fijn. Gebruik je poeder wat extra dik is op hele fijne lijntjes, dan verdwijnen de details, gebruik je heel fijn poeder op grote dikke lijnen, dan krijg je allemaal bobbeltjes i.p.v een glad oppervlakte omdat de afstand te groot is om fijn samen te smelten. Poeder met glitter erin geeft altijd een wat bobbelig effect (wat doet denken aan glitter) waardoor deze ook niet altijd geschikt is voor gedetailleerde stempels.

Ondergrond en voorbereiding

Je stempelafdruk zal niet strak zijn, als je ondergrond ook niet strak is en daarmee dus je embossing poeder ook niet. Wil je dus een mooi glad resultaat, gebruik dan glad papier. Let wel op dat je papier ook weer niet TE glad is, dan heb je namelijk weer sneller kans dat je je poeder tijdens het verhitten eraf blaast.

Om te voorkomen dat je poeder (en zeker het ultrafijne poeder) op plekken gaat zitten waar het niet hoort te zitten, is het handig om je papier vetvrij en antistatisch te maken. Dit klinkt als heel veel werk, maar dat valt gelukkig mee. Je kunt hiervoor een powder tool of embossing buddy gebruiken. Dit poeder zorgt ervoor dat je embossing poeder niet blijft plakken op bijvoorbeeld vettige plekjes. Bij kleine papiertjes helpt het ook om hem op te tillen met een pincet ipv je vingers. Heb je geen powder tool of embossing buddy in huis, dan kun je ook talkpoeder of bloem gebruiken of een gebruikt droogtrommel doekje.

Mocht je nog vragen hebben of wil je je uitwerkingen graag laten zien. Dit kan op mijn facebook groep Pocketpages & Scrap NL, via social media onder #mrworkshop, via de mail naar [email protected] of je kunt een bericht achterlaten onder dit artikel.

Liefs

logomartine