Project 2017 #4 De beste smartphone apps voor collages

0
113

Je kunt natuurlijk alleen maar grote foto’s gebruiken in je pocket pages, maar dan heb je soms wel heel veel pagina’s nodig om je verhaal te vertellen. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar als je verslag wilt doen van een heel jaar, is het misschien handiger om af en toe ook collages te maken. Je kunt daar natuurlijk heel moeilijk over gaan doen in Photoshop of een ander ingewikkeld programma. Of je pakt gewoon je smartphone en je hebt het binnen een paar seconden voor elkaar.

Hallo daar. Ik ben Martin en voor tijdschriften als Computer! Totaal en Tips en Trucs schrijf ik regelmatig tutorials en workshops over software. Martine heeft mij gevraagd of ik zulke artikelen ook wil schrijven voor haar workshops, en aangezien ik haar al een tijdje ken (en ook een beetje met haar getrouwd ben) doe ik dat uiteraard met liefde. In dit artikel bespreek ik kort twee apps die je kunt gebruiken voor het maken van collage’s. Eentje omdat het moet van Martine en ééntje omdat ik die zelf graag gebruik.

Project Life

iOS (€ 2,99), Android (€ 3,39)

In deze workshop zijn jullie aan de slag met pocket pages (wat wij zo noemen omdat Project Life een merknaam is van American Crafts), maar de gedachte erachter is hetzelfde, en de afmetingen van de pockets en de bijbehorende kaartjes ook. Om die reden is de officiële Project Life app een fijne app om te gebruiken. Je kunt er pagina’s mee maken en collages, voor dit artikel richten we ons op het laatste. Open de app en druk op Make a photo collage linksboven.

Minimalistisch

Wat direct opvalt is dat de interface heel minimalistisch is. Dat is in dit geval heel prettig, want een collage wil je snel en eenvoudig maken, zonder tijd te verspillen aan allerlei fratsen. Je ziet nu een ‘kaartje’ met een afmeting van 4×6. De twee vlakken die je ziet vertegenwoordigen twee foto’s. Om een foto toe te voegen druk je op één van de vlakken. Er verschijnen twee pictogrammen in beeld. Druk je op het linkerpictogram (twee kleine foto’s op elkaar), dan kun je een foto kiezen uit je bibliotheek. Heb je de foto gekozen, dan druk je op het kruisje. Vervolgens komt er nog een pictogram bij (een vierkantje met drie schuifregelaars). Druk je hierop, dan kun je de foto een beetje bewerken (lichter, donker, draaien enzovoort).

Card Kits

Naast het pictogram met de twee foto’s op elkaar zie je een pictogram met twee velletjes papier. Druk je hierop dan kun je kiezen uit één van de digitale Filler Cards, Journaling Cards en Title Cards van Project Life. Let op: dit is de cash cow van deze app. Je krijgt vier Card Kits gratis, voor de rest moet je betalen. Overigens zijn die niet extreem duur, 99 cent per stuk en ze bevatten veel inhoud. Stiekem is dat veel voordeliger dan het ‘echte’ Project Life, want deze kaartjes kun je zo vaak combineren en afdrukken als je wilt.

Frames

Je bent uiteraard niet beperkt tot het 4×6 kaartje dat als eerste getoond wordt. Druk je linskboven op het pictogram met het vierkantje (raampje), dan kun je kiezen uit 19 verschillende frames. Combineer dat met het feit dat je de foto’s kunt draaien, en je hebt in totaal 38 verschillende mogelijkheden. Ben je klaar met je collage? Dan kun je de foto vanuit de app opslaan op je telefoon, of rechtstreeks afdrukken als je een printer hebt die dat ondersteunt.


PicFrame

iOS (€ 0,99), Android (€ 0,99)

Toen Martine in de Verenigde Staten was, zocht ik me het rambam naar een goede collage app. Ik weet dat ze fan is van de Project Life app, maar ik ben rebels, en wilde graag iets waar ik zélf wat meer controle had. Na lang zoeken en veel geld uitgeven aan stomme apps (oké, waaronder Candy Crush) kwam ik uit bij PicFrame.

Wat ideaal is aan PicFrame is dat je direct bij het opstarten kunt kiezen uit een wereld van frames. Wanneer je rechtsboven klikt op het pictogram 1:1, zie je 9 verschillende afmetingen. Dat is handig, want als je een Fuse gebruikt, bepaal je natuurlijk helemaal zelf wat voor afmetingen je pockets hebben en dan is de app van Project Life wat te beperkt. Naast de afmetingen kun je ook bepalen wat de indeling van de foto’s ongeveer moet zijn.

Indeling bepalen

Ik zeg ongeveer, want een indeling die je kiest is niet definitief. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een frame met vier foto’s, dan kun je de scheidingslijnen van die foto’s afzonderlijk verslepen, zodat niet alle foto’s dezelfde afmeting hoeven te hebben (zie screenshot). Op die manier heb je dus écht heel veel controle.

Foto’s invoegen

Om foto’s in te voegen druk je op het vlak. Als je vier vlakken hebt, en je kiest vier foto’s, dan wordt de rest automatisch ingevuld. Het enige nadeel is dat foto’s niet te verslepen zijn naar een ander vlak, dus als je twee foto’s wilt omwisselen zul je ze opnieuw moeten toevoegen. Wanneer je op een toegevoegde foto drukt, verschijnt er een klein menu waarmee je een nieuwe foto kunt selecteren, de foto kunt draaien/spiegelen, filters kunt toepassen, maar ook een vorm als overlay over de foto kunt leggen.

Extra’s

Druk je rechtsboven op Options, dan kun je aangeven dat je kaders bijvoorbeeld rondingen moeten hebben in plaats van hoeken en dat de kaders schaduw moeten toepassen (dat laatste is niet zo fraai). Ook kun je muziek toevoegen, maar dat heeft niet zoveel zin aangezien wij de collage willen uitprinten. Druk je onderin op Style, dan kun je de stijl van je frame volledig naar je hand zetten. Je kunt het een andere kleur geven, maar ook een patroon toepassen. Tot slot bevat deze app Labels (menu onderin), waarmee je snel nog even wat extra informatie kunt toevoegen aan je collage (als een beeld voor de verandering eens niet meer zegt dan duizend woorden). Door te drukken op Share kun je de collage opslaan met een maximale resolutie van 3264×2448 (en dat is héél fijn).

Baal je achteraf van je compositie? Dan kun je drukken op Frames om een hele andere verhouding of zelfs afmeting te kiezen, zonder dat je foto’s verdwijnen.