Stansen en stempels Les #1 Introductie

0
254

Welkom welkom bij de eerste les van de Stansen en Stempel workshop. In deze les ga ik onder andere de verschillende soorten stempel inkten uitleggen. Ik doe dit zo beknopt mogelijk zodat het makkelijker te behappen is. Het is namelijk nogal wat informatie wat jouw kant op komt.

Stempels

De kwaliteit van een stempel is onderdeel van hoe goed je afdrukken lukken. Er zijn verschillende soorten producten waar je mee kunt stempelen. Je hebt de (ouderwetse) rode rubber stempels op een houten blok. Sinds een jaar of tien zijn daar clear stamps bij gekomen. Deze stempels zijn van doorzichtig soort plastic gemaakt wat blijft plakken op een plastic blok. Doordat je deze stempels zelf van een handvat moet voorzien, worden deze unmounted stamps genoemd. Ook de rubber stempels zijn tegenwoordig unmounted verkrijgbaar. Deze zijn dan voorzien van een laagje foam (of je moet deze er nog zelf op plakken) en een laagje plastic waar de afbeelding op geprint is. Dit plastic laagje plakt ook aan je stempelblok die je gebruikt voor clearstamps. Door de unmounted rubber stempels kun je niet heen kijken, dus is soms wat lastiger om op de juiste plek af te drukken. Gelukkig zijn daar weer allerlei hulpmiddelen en trucjes voor. Deze gaan we in een latere les behandelen. De kwaliteit van clear stamps verschilt echter ook onderling. De beste clear stamps zijn photopolymer stempels. Stempels van merken zoals Lawn Fawn, Avery Elle, Hero Arts en zelfs het eigen merk van Scrapdelight zijn hoge kwaliteit stempels. Stempels van bijvoorbeeld de Action of Hema (lees de goedkopere stempels) zijn dit vaak niet. Dan kan het zijn dat je afdrukken niet altijd even mooi worden en dat je stempels minder lang meegaan.

Inkten

Het tweede product wat erg veel invloed heeft op je afdruk zijn de inkten. De wereld van stempel inkten is groot. Er zijn onwijs veel merken en producten verkrijgbaar, met ieder weer hun eigen eigenschappen. Ik hoor vaak de vraag, welke inkt moet ik nu hebben… Deze vraag is niet makkelijk te beantwoorden. Dit hangt af van, waarop wil ik stempelen? Welk resultaat wil je behalen? En wat zijn je voorkeuren? Gelukkig zijn de meeste inkten onder te verdelen in categorieën. Als je hier de beknopte verschillen van leert, dan leer je langzaam aan ook wat welke stempel doet en waarvoor je deze kunt gebruiken. Ik verdeel de inkten altijd in in de volgende categorieën.

  • Pigment inkt
  • Dye inkt
  • Chalk inkt
  • Hybrid inkt
  • Watervaste inkt
  • Solvent inkt
  • Distress inkt (Jup.. dit is een eigen categorie :))
  • Embossing inkt
Pigment inkt

Deze inkt ligt op je papier en heeft een langere droogtijd. Hierdoor is het een dekkende stempelinkt die rijk van kleur is. De kleur van de ondergrond heeft weinig invloed op je stempelafdruk. (Witte inkten zijn bijna altijd pigment inkten). Deze inkt is door zijn droogtijd ook goed te gebruiken in combinatie met embossing poeders. Omdat deze inkt wat vetter is, stempelt het soms wat moeilijker als je net begint met stempelen en op gladde ondergronden.

Dye inkt

Deze inkt ‘kleurt’ je papier. (Dye is het engelse woord voor kleuren). Deze trekt in je papier. Hierdoor geeft het een egale stempelafdruk en is het sneldrogend. Voor stempels met een groot gekleurd oppervlakte is dit mijn favoriete stempel inkt. Bij sommige inkten lijkt het net alsof je afdruk heel vlekkerig is, maar dit trekt vaak nog weg als de inkt droog is. Niet of minder geschikt om te gebruiken in combinatie met embossing poeder. Deze inkten zijn vaak ook geschikt voor het kleuren met alcohol markers zoals copics.

Chalk Inkt

Chalk inkt ligt net als pigment inkt op je papier. Echter heeft deze inkt een snelle droogtijd en een matte uitstraling. Deze inkt is goed te gebruiken op verschillende kleuren ondergronden. Niet of minder geschikt om te gebruiken in combinatie met embossing poeder. Chalk inkt is zeer geschikt voor op vellum, foto’s en gladde ondergronden.

Hybrid inkt

Deze inkten is een combinatie van chalk en dye inkt. Best of both worlds zeg maar. Ze zijn ook geschikt voor eigenlijk alle ondergronden en na verhitting watervast. Persoonlijk heb ik deze inkten nog niet uitgeprobeerd, maar ze schijnen HET antwoord te zijn op de vraag; Welke inkt moet ik kiezen. Per merk is het verschillend hoe snel de inkten drogen en of ze dekkend zijn of niet. Deze inkten pakken in ieder geval ook op gladde ondergronden

Watervaste inkt

Stiekem hoort deze inkt niet zijn eigen categorie te hebben. Dit is vaak een dye inkt. Toch wil ik deze apart benoemen. Mijn favoriete watervaste inkt archival inkt van Ranger. Ook op gladde ondergronden pakt deze inkt (eventueel versnellen door te drogen met een heattool) Als je wilt werken in laagjes met watercolor inkt of plaatjes wilt inkleuren met waterverf, dan is dit de inkt die je moet hebben.

Solvent inkt

Zoek je stempelinkt wat op alle (vooral gladde) ondergronden pakt dan is het handig om voor een solvent inkt te gaan zoals StazOn (spreek uit als stays onn, oftwel komt er niet meer af) Deze inkten zijn watervast, maar niet geschikt om copics mee in te kleuren. Je stempels moet je reinigen met een stazon cleaner om de inkt eraf te halen. Deze is er voor clear en rubber stempels

Distress inkt

Distress inkt is een inkt wat perfect is om verschillende technieken mee te doen waarmee je papier kleurt. Uiteraard kun je stempelen met deze inkten, maar zoals de naam het al zegt, het zal een verweerde imperfecte afdruk geven. Rubber stempels, doen het beter met deze inkt dan clear stamps. Je kunt echter je clear stamps preppen door een laagje zwarte archival inkt aan te brengen op je stempel en dit op te laten drogen. Daarna pakken ze de distress inkt beter. Wil je meer informatie over Distress inkten kijk dan bij mijn Online Workshop hierover.

Embossing inkt

Deze inkt is een doorzichtige vette inkt. Hieraan blijven embossingpoeders makkelijk plakken. Persoonlijk raad ik de Versamark inkt aan. Hiermee zijn nog andere technieken mee te maken dan enkel het gebruik als embossing inkt met embossing poeders.

 

 

Stansen

Ik heb voor jullie ook nog een introductie video gemaakt met allerlei uitleg en een simpel kaartje. Hierin vertel ik hoe je moet stansen en laat ik het verschil tussen de verschillende inkten ook zien.

Mochten er vragen zijn, stel deze in de Facebook groep of via de mail naar [email protected]

 

Liefs