Stansen en Stempels Les #3 Stempels maken met Stansen

0
171

Deze week gaan we aan de slag met stansen. Je kunt met stansen figuurtjes uit papier en overige materialen halen, maar het zou leuk zijn als we daarnaast er nog meer mee kunnen doen. En dat is het thema van deze week. In deze en de volgende les laat ik 2 verschillende manieren zien hoe je stansen voor andere doeleinden kunt gebruiken dan als embellishments.

In deze les gaan we stempels maken met stansen. Ik heb 2 voorbeelden gemaakt om te laten zien wat je (onder andere) met deze stempels kunt doen. Als je eenmaal anders gaat kijken naar je stansen, zul je zien dat er een wereld voor je open gaat. (Ik heb inmiddels al een wishlist met stansen die echt HEEL tof zouden zijn als stempel) Er is een kleine maar. De techniek die we hiervoor gebruiken, zorgt ervoor dat we foam stamps gaan maken. Dit zijn stempels van rubber. Deze stempels geven niet altijd de meest scherpe afdrukken. Daar moet je wel rekening mee houden. Aan de andere kant zijn foam stamps weer perfect om te gebruiken met verf, gelliplate en Minc verf. Opties genoeg dus.

Wat heb je nodig:

  • Knutselfoam of hobby rubber. In dit geval is een wat dikkere variant fijn om mee te werken. Heb je een hele dunne foam, dan is het handig om deze te verdubbelen. In de video laat ik zien hoe dit moet.
  • Stansen; Dit kunnen stansen zijn die matchen met stempels, of los staande stansen. Ik heb beide gebruikt in mijn video.
  • Clearblock om je ‘stempel’ op te bevestigen
  • Niet permanente lijm.
Aan de slag

Stans met je figuur of tekst uit rubber. Zorg ervoor dat je afbeeldingen gebruikt die aan elkaar blijven zitten, dit werkt makkelijker. (Denk aan het puntje van de i bijvoorbeeld). Uiteraard is het wel mogelijk, maar voor nu heb ik gekozen voor simpele afbeeldingen.

Voorzie de juiste zijde van het rubber van lijm. Dit betekent dat als je een woord als afbeelding heb, je deze op je werkblad neerlegt zodat je hem kunt lezen. Op de kant die nu boven is bevestig je de lijm. Ik gebruik graag een tijdelijke lijm, of ik haal een doek of mijn handen over de lijmlaag heen zodat deze minder plakkerig wordt. Ik raad een droge lijm aan voor deze techniek. Ik heb ook een lijmspray geprobeerd voor stencils, maar de rubber figuurtjes zijn zo licht en klein dat ze meer weggespoten worden dan dat er een lijmlaagje op kwam.

Second generation stamping

Ik heb met het woordje Hola! een achtergrond gestempeld door de second generation techniek te gebruiken. Dit houdt in dat je de stempel eenmaal be-inkt en vervolgens meerdere keren afdrukt. Op deze manier krijg je een lichtere afdruk. Doordat de foamstempels de inkt opzuigen kun je veel langer doorstempelen dan met de standaard stempels. Wil je deze techniek gebruiken en heb je niet de volledige stempel afgedrukt doordat je over de rand van je papier heen stempelt, be-inkt je stempel dan opnieuw en druk deze af op een kladbladje om de second generation techniek toe te passen. Doe je dit niet dan zal de helft van je stempel donkerder zijn dan de andere helft.

Heat Embossen

Voor het cactus achtergrondje heb ik met versamark gestempeld en dit voorzien van wit embossingpoeder. Om te voorkomen dat het poeder op plekken blijft plakken waar ik het niet wil hebben, behandel ik de ondergrond eerst met een EK Succes Powder tool. Dit zorgt ervoor dat er eventuele vette vingers bedekt worden met een laagje poeder. Tevens wordt het papier op deze manier anti statisch gemaakt. Omdat Foam stempels niet een heel effen afdruk geven, had ik voor deze techniek beter een wat grovere embossingpoeder kunnen gebruiken. Nu was mijn eindresultaat wat hobbelig. Dit heb ik opgelost door de afdrukken opnieuw te verhitten met mijn heattool. Als de afdruk nog warm is voorzie ik deze van een nieuw laagje embossingpoeder. Op deze manier hoef ik niet opnieuw de afdrukken te bestempelen, maar kan ik toch de afdruk van een tweede laag poeder voorzien. Dit heb ik herhaald tot ik een effen ondergrond had. Ik heb het kaartje afgemaakt door op een open plek met gekleurde inkt te stempelen, de bijpassende stempel in het zwart erover heen te stempelen. Daarna heb ik de achtergrond voorzien van gele distress inkt. Om het embossingpoeder extra te laten opvallen heb ik het kaartje schoongemaakt met een licht vochtig doekje.