Stansen en Stempels Les #11 Masking

0
170

Masking, een simpele en leuke stempel techniek. Ik zeg simpel, maar het heeft wel even geduurd voor ik deze techniek begreep. Iets met ruimtelijk inzicht denk ik en het gebrek eraan πŸ™‚ Ook vereist deze techniek een beetje planning.

Hoe werkt het

Door bepaalde delen in je afbeelding af te dekken terwijl je aan het stempelen bent, zorg je ervoor dat wat je afgedekt hebt, schoon blijft van andere bewerkingen. Je kunt een cirkel afdekken en daarna je achtergrond helemaal zwart maken. Als je de cirkel weghaalt, zul je daaronder geen zwart zien. Deze techniek kun je dus ook met stempelafdrukjes en vormpjes gebruiken. Door je stempelafdruk heel precies te bedekken met een mask, zal het lijken alsof die afdruk op de voorgrond staat. Het maakt het mogelijk om stempelafdrukken aan te passen en om in lagen te werken. Nu klinkt dit allemaal best ingewikkeld, maar in de praktijk is dit gelukkig een stuk minder ingewikkeld. Waar je aan moet denken is dat wat je op de voorgrond wilt hebben, je als eerste moet stempelen en af moet dekken. Zo wilde ik in mijn voorbeeld graag de bloem op de cactus hebben. Deze moet ik dus als eerste stempelen.

Aan de slag

Je hebt nodig voor deze techniek, masking paper, post-its of dun printerpapier. Stempels, schaar, kladblaadje en je ondergrond. Uiteraard ook inkt πŸ™‚ Ik heb voor mijn voorbeeld een stamp precisioner gebruikt. Dit is niet noodzakelijk, maar ik vond het erg fijn werken.Β Β In mijn video leg ik uit hoe alles precies werkt.