Project 2017 #25 Scrappen

0
142

Voor Project Life, waren er de traditionele scrapbook albums. Oftewel Plakboeken. In het begin waren dit vaak dubbele pagina’s (een spread) met daarop veel foto’s verwerkt. Een leukere manier van foto’s inplakken dan de albums waar je enkel wat foto’s inplakt of in schuift. Na verloop van tijd werden deze pagina’s steeds meer een creatieve outlet. Er kwamen minder foto’s op een spread en er werden steeds meer losse pagina’s gemaakt. Dat terwijl we met de komst van de mobieltjes en digitale camera’s juist steeds meer foto’s gingen maken. Vandaar dat onder andere scrapper Becky Higgins met het Pocket Pages idee aan kwam zetten. (Geloof dat We R Memory Keepers eigenlijk de eerste waren met dit concept. Enkel Project Life werd al snel populairder)

Toch is het soms leuk om een foto in het zonnetje te zetten. Om een verhaal achter een foto kwijt te kunnen zonder dat deze verloren gaat. Echter de hedendaagse scrapbookpagina’s zien er allemaal best indrukwekkend uit.. Hoe werkt zo een groot vel, als je enkel gewend bent om te werken met pockets. En hoe zorg je ervoor dat die pocket page pagina en die scrappagina dan ook nog eens matchen met elkaar…

Aan de slag

Dat is het thema van deze maand. Ik ga jullie laten zien hoe je met dezelfde materialen een scrappagina en een pocketpage pagina maakt. Daarnaast laat ik zien hoe je een watercolor achtergrond maakt die matched bij al een bestaande pocketpage pagina.

Starten

Voor mensen die nog nooit een pagina gescrapt hebben is het vaak een erg groot vel papier wat je op moet vullen. Mijn advies is eigenlijk altijd, gewoon beginnen. Niet teveel over na denken. Het helpt heel erg door inspiratie op internet op te zoeken (bijvoorbeeld Pinterest, YouTube en Facebook, maar ook Scrapbook.com heeft een mooie Gallery) Kies een pagina uit die je er goed uit vind zien en probeer deze na te maken. Kijk vooral naar de vormen en de laagjes ipv naar de exacte papiertjes. Je kunt je ook laten inspireren door bijvoorbeeld kleurtjes. Wat ook fijn werkt zijn schetsen. Ik heb voor dit thema 2 schetsen voor Scrapbookpagina’s toegevoegd.

Regel van drie

Uiteraard zijn er geen regels en mag je je pagina’s maken zoals jij ze hebben wilt. Er zijn echter wel dingen waar je rekening mee kunt houden om het er goed uit te laten zien. Zo voorkom je dat het eruit komt te zien als een groot vel papier waar van alles op geplakt is.

De Regel van drie kun je op 2 manieren interpreteren. 1 voor compositie en 1 voor drie Embellishment clusters. Ik zal het proberen uit te leggen.

Compositie

Stel je achtergrond vel voor en deel deze in drieën, waardoor je 9 vakken krijgt. Je ‘Focal point’ of ‘onderwerp, kun je plaatsen in alle vakken behalve de middelste. We zullen van nature misschien vaak het midden kiezen. Echter als je daar je foto plaatst, zal de rest van de pagina en je werk onzichtbaar blijven. Kies dus altijd voor iets uit het midden. Nu is het natuurlijk niet zo dat je om het midden heen moet werken, maar ik zou niet je hoofdonderwerp (vaak je foto) daar posten. (uitzonderingen daargelaten natuurlijk)

Embellishments

Naast foto’s is versieren een groot onderdeel van de pagina. Maak gebruik van clusters. Dit zijn groepjes met versieringen. Het liefst 3 groepjes. Verdeel deze in een driehoek op je pagina. Op deze manier leid je je ogen rond op de pagina en wordt de hele pagina bekeken. Ook zorgt het voor rust, ondanks dat het misschien een hele drukke pagina kan zijn.

Laagjes

Naast een achtergrond vel en een foto is het leuk om met laagjes aan de slag te gaan. Dit zorgt voor een eenheid en dat het er niet uitziet alsof je enkel een foto op een vel papier geplakt hebt. Deze laagjes kunnen daadwerkelijk laagjes papier zijn, maar kunnen ook laagjes medium zijn zoals verf en stempelafdrukken. Ik heb in de voorbeelden van beide mediums gebruikt gemaakt.

Sketches