Materialen
Voor handettering zijn onwijs veel producten verkrijgbaar. Echter om te starten heb je niet meer nodig dan een papiertje, potlood, gum en een pen. Toch willen we graag dat je door de bomen het bos gaat zien. We leggen graag uit wat voor materialen je kunt gebruiken en vooral ook waarom je voor bepaalde materialen kiest tijdens een project.
Papier
We beginnen met je ondergrond. Je papier. Afhankelijk van wat je gaat doen heb je verschillende soorten papier. Zo kun je prima printerpapiertjes gebruiken om op te oefenen, of zelfs voor in lijstjes. Wil je met water aan de slag, dan heb je al een wat steviger papiertje nodig. Om goed te oefenen raad Ednadia de Rhodia dot paper aan. Een heel glad papiertje met dunne stipjes erop. Ideaal om teksten en letters op uit te lijnen en te oefenen. Wil je kaarten maken dan is wat dikker (glad) cardstock weer fijn werken. Je kunt zelfs aan de slag op gekleurd papier. kraft papier of cardstock.
- Rhodia dot paper
- Watercolor paper
- Printpapier
- Cardstock (Neenah solar white)
- Mixed media cardstock
Basis materiaal
- Papier
- Pen/fineliner (in ieder geval een 0.3 mm)
- Potlood
- Gum
- Puntenslijper
- Liniaal
Schrijfwaren
Waar ga je mee schrijven? Een lastige vraag! Wil je aan de slag met een waterachtergrond, kies dan voor een watervaste pen of stift. Heb je al een achtergrond gemaakt, dan ben je wat minder beperkt in je keuze. Wil je met brushstrokes aan de slag, of met een gewone fineliner. Hetzelfde geldt voor je potlood en je gum. De een werkt met een navulpotlood, de ander met een hb potlood en de ander weer met een h2. Het is maar net wat je fijn vindt werken en wat voor je werkt.
Watervaste pennen
- Tombow Fudenosuke (voet in het sokie) (De zacht heeft onze voorkeur)
- Copic multiliners
- Micron pennen
- Permanent Markers
Er zullen ongetwijfeld nog meer merken en soorten pennen zijn. Dit zijn echter de pennen waar wij graag mee werken en kennen.
Niet watervast
- Tombow dual abt
- Zig clean color real brush
- Distress markers (geen brushtip)
- Ecoline Brush pen
- Pentel touch/sign pen
Achtergronden
Naast markers en pennen gaan we ook aan de slag met achtergronden. Hiervoor kun je eigenlijk alle materialen gebruiken die op waterbasis zijn Inclusief het lijstje met niet watervaste markers hierboven. Met uitzondering van de Pentel touch pennen. Deze geven te weinig inkt af voor de achtergrond technieken. Naast bovenstaande lijstje kun je ook de volgende materialen gebruiken
- Ecoline (in potjes)
- Distress ink
- Distress Oxide ink
- Neocolor II krijtjes
- Gelato
- Aquarel verf
- Plakaatverf/Gouache
- Sprayinkt
Faux Handlettering
Naast echt zelf leren handletteren ga ik je ook leren in deze workshop hoe je met hulpmiddelen kaartjes kunt maken met een handletterlook, maar zonder zelf te schrijven of ontwerpen. Ik gebruik de volgende materialen daarvoor
- Alfabet stempels (clear of hout)
- Stamp precissioner (zoals de Stamp-a-majig of Cutie Pie)
- Printer (Ik gebruik een laserprinter, maar Inkjet werkt ook)
- Computer
- Stempel inkt (Voorkeur voor Archival inkt Jet Black)
- Gekleurde inkt (bijvoorbeeld Versamagic)
Dit is de eerste les van de Letters en Scrap Workshop van Ednadia Strijk en Martine Rijnbeek
Wil je meer van deze workshop zien? Deze kun je hier aanschaffen. De workshop start 15 juli. Je krijgt tot vrijdag een earlybird korting.
Zien we je in de les?
Liefs Ednadia en Martine