Letters & Scrap #2 Brushletters

0
233


Naast het handletteren heb je ook het brushletteren. Het brushletteren is eigenlijk het schrijven met een brush oftewel een penseel. De basis hiervoor is een penseel en wat waterverf. Echter er zijn op de markt enorm veel penseelstiften die beter hanteerbaar zijn dan een echte kwast.

Materiaal

Er zijn ontelbare soorten en merken op de markt. De merken die wij het meest gebruiken zijn:

  • Tombow Dual Abt: dit is een penseelstift met een vilten penseelpunt aan de ene kant en een fijne stift aan de andere kant. De penseelpunt is ietwat lang maar redelijk stevig en makkelijk hanteerbaar. Er bestaan 96 kleuren van fel tot pastel en een blender. De stiften zijn zeer geschikt om kleuren te mengen waardoor een prachtig kleurverloop mogelijk is. De fijne stift is zeer geschikt om consistente lijnen  en tekeningen te maken. De stiften zijn los of in setjes verkrijgbaar.
  • Zig Clean color: Dit is een penseelstift met haartjes. De punt is zeer flexibel en is prima te gebruiken voor inkleuren, hand/ brushletteren, journaling etc. Er bestaan 80 kleuren van fel tot pastel, en een blender. Deze zijn los of in setjes verkrijgbaar. De inkt heeft een hoog pigment gehalte. De stiften. zijn zeer geschikt om kleuren te mengen waardoor een prachtig kleurverloop mogelijk is.
  • Ecoline brushpen: dit is een penseelstift met een vilten punt. In tegenstelling tot de tombow, is de punt korter maar iets flexibeler. Er bestaan 29 kleuren en een blender. De ecoline brushpens is zeer geschikt om groot te werken. De stiften zijn zeer geschikt om kleuren te mengen die zorgen voor een ongekend kleurverloop.
  • Pentel touch/sign pen: dit is een penseeltstift die eruitziet als een gewone pen. De punt van de pentel is vrij klein, en heel stug.  Het maakt dit wel één van de meest hanteerbare penseelstiften. De pentel touch/sign is verkrijgbaar in 12 kleuren. De pentel is zeer geschikt om heel fijn te werken (schrijven) en dus ideaal voor de pocket pages.  Ook met de pentel touch/sign pen kun je kleuren mengen.

Alle bovengenoemde penseelstiften zijn geurloos en op waterbasis.

  • Tombow Fudenosuke: dit is een penseelstift die vergelijkbaar is met de pentel touch/ sign pen. Het verschil is dat de Fudenosuke slechts verkrijgbaar is in 2 kleuren. Namelijk grijs en zwart.  En…. De Fudenosuke is niet op waterbasis en dus watervast (whoop whoop!).

Naast de penseelstiften en fineliners gebruiken we ook ecoline in potjes.

  • Ecoline in potjes: Dit is een geconcentreerde vorm van waterverf. Ecoline is op waterbasis en in ruim 48 kleuren verkrijgbaar. Je kunt de glazen potjes los kopen of in sets. Ecoline geeft een transparant effect en het is perfect mengbaar. Bovengenoemde penseelstiften kun je dippen in de ecoline potjes om unieke kleuren en kleur verlopen te creëren.

Met alle bovengenoemde materialen is het mogelijk brushletters te schrijven. Let hierbij op dat je alle stroken naar beneden (naar je buik) dikker aanzet. Stroken naar boven (van je af) voer je nauwelijks druk uit op je penseeltstift waardoor deze stroken dunner zijn.

Fauxbrushletters

Faux, het franse woord voor nep is dus letterlijk neplettering. Bij fauxbrushlettering creer je de illusie van een brushletter, zonder daadwerkelijk een brushstroke te gebruiken.  Fauxlettering doe je met fineliner.

  • Fineliner: Er zijn vele soorten en merken hiervan op de markt. Martine en ik gebruiken de fineliners van Copic / Micron en Staedtler. Deze merken hebben fineliners in verschillende maten.

Bij fauxlettering schrijf je letters. Je voegt na het schrijven van de letter dikte toe aan de lijnen die naar beneden (naar je buik) lopen. Je doet dit door een lijn toe te voegen naast de reeds geschreven lijn.

Deze video kun je hier downloaden

Brushlettering is echter wel iets wat je moet oefenen om te beheersen. Ednadia heeft oefenvellen ontworpen die je kunt downloaden en printen. Geef je arm en pols de tijd om soepel te worden. Niet elke letter hoeft perfect. Je zult zien hoe vaker je schrijft, hoe makkelijker het je afgaat. Ook zul je met de tijd ontdekken wat jij fijn vindt en wat niet. Dan ga je ook vanzelf een eigen handschrift of stijl ontwikkelen.

Download pdf

brushstrokes-1 brushstrokes-2

Mocht je nog vragen hebben, stel deze dan in de Facebookgroep of via de mail naar [email protected]

Liefs