Letters & Scrap Les #1 Theorie

0
392

Handletteren is het tekenen van letters. Alvorens je letters gaat zien als tekeningen, zijn er een paar dingen die je moet weten over letters. Deze achtergrondinformatie kan best handig zijn als je op internet op zoek gaat naar leuke lettertypes.

Er zijn heel veel verschillende Lettertypes of ook wel fonts genoemd. In het handletteren gebruik je eigenlijk 3 verschillende basisletters.

Sierletters

Sierletters, Schrijfletters of script. Ze vallen allemaal onder dezelfde noemer. Dit is een font wat lijk op een handschrift. Dit kan aan elkaar geschreven zijn, maar kunnen ook losse letters zijn. Zoek je letters die lijken op het plaatje zoals hierboven, dan zoek je op een Brush script. (penseel schrijfletters)

Schreefletters

Schreefletters, ook wel Serif genoemd, zijn letters met pootjes (ook wel streepjes genoemd) aan de uiteinden. Deze lettertypes vind je vooral terug in lange teksten in kranten en boeken. De streepjes zorgen ervoor dat je ogen deze teksten makkelijker kunnen lezen. Op beeldschermen vind je deze minder vaak terug omdat het beeld uit pixels is opgebouwd en het juist heel onrustig wordt voor je ogen.

Schreefloze letters

Zonder schreef, oftewel sans Serif. De letters zonder streepjes aan de pootjes. Het modernere lettertype. Vooral korte teksten zijn heel duidelijk leesbaar in dit lettertype.

Deze drie soorten fonts zijn dus eigenlijk je basis. Nu kunnen deze fonts nog onderscheiden worden van elkaar door variatie’s. Zo heb je dikke letters/vet gedrukt oftewel Bold. Je hebt letters die schuin staan, oftewel Cursief of Italic enz. Zo zijn er nog veel meer variaties en woorden die misschien handig zijn om te weten. We hebben de meeste voor jullie op een rijtje gezet

  • Kapitaal: Ook wel Hoofdletter of Bovenkast genoemd
  • Onderkast: de kleine letters.. ook wel met een moeilijk woord minuskel genoemd
  • Light:  dunne of smalle letters
  • Romein: letters of een font waar helemaal niets mee aan de hand is 🙂 Het is niet bold, niet cursief of onderstreept. De standaard letter dus.
  • Script: Handschrift of schrijfletter
  • Serif: Lettertype met een schreef/pootjes
  • Sans Serif: Schreefloos lettertype
  • Bold: Dikgedrukte letters
  • Cursive: of Cursief of Italic genoemd

Ednadia legt in de onderstaande video uit hoe de letters precies werken.

Deze video kun je hier downloaden

In les #3 vindt je een lijst met links naar websites waar je fonts kunt bekijken en downloaden. tevens vindt je daar een video hoe dat dan in zijn werk gaat.

Mochten er vragen zijn over deze les, dan kun je deze stellen in de Facebook groep of eventueel via de mail [email protected]