Letters & Scrap #5 Indeling Marges

0
187

Indelingen op je papier

Misschien wel een van de belangrijkste dingen die je moet weten als je gaat handletteren. Hoe krijg je al je tekst mooi op je papier zonder dat je heel veel plek over houdt of de indeling voor het oog niet klopt. Dit noemen we je lay-out. Net zoals een scrapbookpagina ook wel genoemd wordt. Hoe maak je deze indeling? We hebben 2 manieren waarop je deze indeling kunt maken. In deze les vindt je de indelingen met marges. In de volgende les vindt je de indeling met blokken.

Wat heb je nodig?

Voor deze techniek heb je eigenlijk niet veel meer nodig dan een potlood, gum, liniaal en een fineliner om het af te maken. Tevens heb je je tekst nodig. Het is handig om te weten wat je van te voren gaat schrijven om de planning te kunnen maken.

Margelijnen

Zoals je in de video kunt zien werken we met deze techniek met marge lijnen. Deze helpen je om je tekst in te delen in de hoogte zodat je niet al te veel wit ruimte onder en boven over houdt. Hoe groter je papier is, hoe groter je marge lijn. Zorg ervoor dat je niet al te dik met je potlood de marge lijnen tekent zodat ze nog goed uit te gummen zijn.

De Video kun je HIER downloaden

Aan de slag

Tel de hoeveelheid woorden van je tekst. Bepaal welke woorden je meer aandacht wilt geven. Deze woorden schrijf je groter of in een ander lettertype. Voor een 3×4 pocket page kaartje trek je met een potlood 1cm uit de kant een lijn (beide kanten) Deze afgebakende lijnen zorgen voor een optische witruimte. Je kunt ze eventueel ook onder en boven trekken als je dat fijner vindt. Deze lijnen zijn wel flexibel. Soms mag je er best overheen (zeker met een mooie swirl, de onderkant van de j of een punt van een i). Naast dat deze lijnen je een optische wit marge geven, ze geven je ook de ruimte om je tekst in uit te schrijven. Op welke regel komen welke woorden en hoe kom je uit. Zie je dat je een hele lange tekst in de zijkant hebt staan, dan weet je dat het hoge en smalle letters moeten worden. Is het een kort woord of woorden, dan weet je dat ze groot en dik kunnen. De grote en dikke woorden zullen meer aandacht trekken dan de hoge en lange woorden.

Spelen

Door te spelen met diverse lettertypes (we raden aan om niet meer dan 3 verschillende lettertypes te gebruiken) diktes van pennen of kleur kun je spelen met je teksten. Je kunt ook andere lijnen trekken dan recht. Denk aan cirkels, een golf beweging, in het rond schrijven etc.

Mocht je nog vragen hebben? stel deze gerust in de Facebook groep of via de mail [email protected]

Liefs