Orde in de foto’s les #2: Ontdubbelen

0
181

Welkom bij de tweede les Orde in je digitale foto’s. Vorige week heb ik je uitgelegd dat het belangrijk is om alle foto’s te verzamelen in één map (met daarbinnen submappen zodat bestanden elkaar niet overschrijven). Vandaag wordt duidelijk waarom. In deze les gaan we namelijk iets doen waar veel mensen tegenop zien: foto’s ontdubbelen

Je zult merken dat die ‘angst’ nergens voor nodig is. Met de juiste software is het ontdubbelen van de foto’s kinderlijk eenvoudig. De software die we hiervoor gaan gebruiken heet Fast Duplicate File Finder en deze software is gratis (voor het doel waar wij het voor gaan gebruiken). Met een druk op de knop verwijdert dit programma alle doublures in je foto’s. In het begin is dat nogal eng, omdat je wel het vertrouwen moet hebben dat de software de juiste foto’s verwijdert. Ik kan je garanderen dat dat het geval is, maar wij hebben niet samen geknikkerd, dus ik kan me voorstellen dat je me niet direct op mijn woord gelooft. Het is daarom een optie om niet direct in je hoofdmap te gaan werken, maar eerst even een testmap aan te maken waarin je met opzet een paar dubbele foto’s plaatst. Zo kun je, zonder risico, zien dat het programma precies doet wat jij wilt (maar dat leg ik ook allemaal uit in de video).

Ik heb stap voor stap zo duidelijk mogelijk uit proberen te leggen, maar mocht je na het bekijken van de video toch nog vragen hebben, schroom dan niet om deze te stellen via de Facebookpagina van Martine.

Samenvatting:

1. Download de software via deze link.

2. Sleep de map met de foto’s naar het programma

3. Geef aan dat je gaat voor 100% Equal files

4. Klik op Start Scan

5. Voer een snelle controle uit of echt alleen dubbele foto’s geselecteerd zijn (je zult ontdekken dat dit zo is).

6. Verwijder de geselecteerde foto’s

7. Bekijk nu de map met daarin je foto’s en zie het verschil.

Groetjes