Project 2017 september les #1 Mixed Media Mediums

0
167
Basis

Mixed Media heet zo omdat je verschillende ‘mediums’ met elkaar mixt. En onder medium valt eigenlijk alle materialen die je in hobby land kunt vinden. Meng jij papier, vellum en kurk op een lay-out, dan heet dit al Mixed Media. Echter er is in scrapbookland een stijl ontstaan die mixed media genoemd wordt. In dat geval worden er met kunst materialen op het papier gewerkt. Die kunst materialen, daar zijn er heel veel van. En om door het bomen het bos nog te kunnen zien, ga ik enkel de basis met jullie behandelen. Als je de basis onder de knie hebt, dan wordt de rest van het wereldje je ook al snel duidelijk.

Ondergrond

Om je ondergrond een beetje te beschermen tegen het water en vocht geweld wat vaak bij Mixed Media komt kijken is het handig om je ondergrond te voorzien van gesso. Gesso is een primer, dit wordt gebruikt in de schilderwereld om een canvas voor te bereiden op een grote hoeveelheid (acryl)verf. Deze gesso is een soort kalk verf op waterbasis. Hoe hoger de kwaliteit gesso hoe beter deze dekt. Ikzelf gebruik een gesso van de action. Niet de beste kwaliteit, maar hij doet wat hij moet doen. Echter als deze fles (eindelijk) op is ben ik wel van plan om wat meer uit te geven aan een kwaliteit gesso zodat ik in sommige gevallen niet 6 lagen aan hoeft te brengen voordat mijn papiertje, canvas of project (ook ideaal voor bijvoorbeeld op hout) wit is.

Verschillende soorten
 • Transparant
 • Wit
 • Zwart
 • Heavy gesso

De witte gesso is de meest standaard variant. Maar als je met een donkere ondergrond wilt starten is het fijner om met de zwarte variant te werken. De Heavy gesso is een dikkere variant dan de standaard gesso. Doordat deze zo dik is en zijn structuur ook behoudt, kun je deze ook gebruiken om mee te stencilen.

De clear of transparante gesso is een ander verhaal. Deze gesso zorgt voor een ruwe ondergrond, waar je de originele ondergrond doorheen kunt zien. Daardoor is deze ideaal voor als je over een tekening heen wilt kleuren, Veel waterverf wilt gebruiken op een poreuze kleurplaat etc. De transparante gesso is niet de goedkoopste, maar wel echt fijn om mee te werken. Deze gesso wordt ook vaak op witte ondergronden gebruikt omdat de traditionele gesso soms een gelige gloed over zich heeft.

Gel Medium

Gel medium is de basis van alle mediums. Een transparant product wat gebruikt wordt om structuur aan verf te bieden. Echter is het ook een hele goeie lijm. Dit product kun je het beste gebruiken als je papiertjes over elkaar wilt lijmen waarna je daarna nog overheen wilt verven (collage). Wil je zwaardere materialen op plakken zoals metalen embellishments dan gebruik je hiervoor heavy gel. Ook dit product (net als de heavy gesso) is dik genoeg om mee te stencilen. Het eindresultaat blijft transparant. Je kunt dit medium ook kleuren. Als je medium waarmee je kleurt transparant is, dan zal het eindproduct ook transparant blijven. Je kunt bijvoorbeeld blauwe distress inkt toevoegen en golven namaken op een kaartje.

Modeling Paste

Structuur pasta, texture paste of modeling paste, het is allemaal hetzelfde product. Het ene merk noemt het anders dan het andere merk. Je kunt dit naturel kopen (droogt vaak wit op) of met glitters of kleurtjes erin. De basis van de modeling paste is gel medium, Hieraan is fijn zand of een bind product toegevoegd om hem steviger te maken. Er zijn ook medium met bijvoorbeeld korreltjes of kraaltjes erin, steentjes etc. Alles geeft weer een ander effect. Om deze workshop simpel te houden laat ik enkel het verschil zien in een light modeling paste en een gewone modeling paste.

Alle modeling pasta’s zijn te kleuren. Dit doe je met mediums op waterbasis. Hieronder een lijst met mogelijke producten die je hiervoor kunt gebruiken. Heb jij iets anders in de kast staan, probeer het gewoon uit.

 • Pigment poeders (zoals brusho of magical shakers of perfect pearls)
 • Distress inkt
 • Neocolor 2 krijtjes
 • Gelato’s
 • Verf (als deze dekkend is zal dat bij sommige mediums het eindresultaat beïnvloeden)
 • re-inkers voor stempelinkt (bij vloeibare producten wordt je pasta wel wat dunner, hou hier rekening mee)
 • Stiften op waterbasis (Ecoline, Zig Clean color, Tombow)

Voor alle producten geld. Breng een hoeveelheid naar wens aan op een gladde schone ondergrond. mix je product met de pasta met een paletmes, zorg ervoor dat je de pasta meerdere malen uitsmeert en weer oppakt zodat je een mooi geheel krijgt.

Video

Omdat de tekst soms een beetje veel is om te lezen, hieronder een video waarin ik alle producten die ik hierboven beschreven heb laat zien, en hoe je ze aanbrengt.

Mocht je vragen hebben, stel deze dan gerust!

Liefs