Enveloppen album les #3 Rug en kaft maken

0
185

Nu je alle enveloppen klaar hebt, is het tijd om er een boekje van te maken. Je kunt kiezen of je de rug zichtbaar wilt hebben, of een kaft van voor naar achter. De werkwijze voor de rug blijft gelijk.

Je hebt voor de rug nodig 2 stroken van 12″ in de hoogte van je envelop. Ik heb in mijn voorbeeld stroken van 6″ gebruikt. Hierdoor kon ik 1 scrapbookvel nemen. Ondanks het feit dat mijn enveloppen iets hoger dan 6″ zijn, vind ik dit persoonlijk niet storend. Hou rekening met het feit dat je het papiertje wat je uitzoekt voor de rug op elke bladzijde in je boekje ziet.

Harmonica

Je gaat nu je strook papier om de 1/2e inch of 1cm rillen. Ik heb hiervoor een ‘scorebord’ gebruikt, maar is zeker niet noodzakelijk (enkel makkelijker). Heb je geen scorebord of trimmer waarmee je kunt rillen, dan kun je de achterkant van een botte schaar of botermes langs een liniaal over je papier heen halen. Het werkt het beste als je ondergrond een inkeping heeft of iets zachter is. Bijvoorbeeld een siliconen mat, of een stapel printpapiertjes. Rillen houdt in dat je het papier in een rechte lijn een beetje bewerkt waardoor het makkelijker vouwt en voorkomt dat je papier breekt. Je rilt aan de binnenzijde van je papier. Echter gaan wij een harmonica vouwen, mocht je het dus echt goed willen doen, dan moet je eigenlijk je papier steeds omdraaien en dan om de halve inch rillen.

Ril beide stroken en vouw deze in een harmonica. Plak de stroken aan elkaar zoals in de video uitgelegd.

Volgorde

Nu komt het leuke gedeelte 🙂 De volgorde bepalen. Zoals je in de video kunt zien oefen ik vast even de volgorde van mijn pagina’s. Ik kijk aan welke kant ik de openingen van de enveloppen wil hebben, en of ik uit kom met mijn harmonica. Op de foto heb ik maar 1 helft van mijn harmonica liggen, dus ook maar de helft van de pagina’s. Zoals je ziet zitten de eerste en de laatste pagina’s in het derde V-tje vanaf de buitenkant. Deze twee eerste en laatste dalletjes heb je nodig voor je kaft. Hierna plaats om het dalletje een pagina. dus V-V-E-V-E-V-E etc. (E staat voor Envelop, V voor de vorm, je steekt de envelop in het V-tje)

Dan wordt het tijd om de kaft te gaan lijmen. Je kunt het beste red tape of extra sterk dubbelzijdig tape hiervoor nemen. Ik heb aan beide kanten van de enveloppen/pagina’s lijm aangebracht en op deze manier de enveloppen vast geplakt. Je kunt eventueel aan de achterkant alvast elk V-tje voorzien van dubbelzijdig tape (maar de liner erop laten zitten)

Als alle enveloppen in het album zitten heb je een lange strook met daarin enveloppen. Tijd om de achterkant vast te gaan zetten. Je gaat elk v-tje aan de achterkant, met uitzondering van de eerste en laatste 2, voorzien van dubbelzijdig tape en dichtplakken. Op deze manier is het boekje buigzaam en kun je hem openslaan, maar stevig genoeg om bij elkaar te blijven zitten.

kaft maken

Op dit punt kun je kiezen of je het boekje van een hele kaft voorziet of enkel van een voor en achterkant. Ik heb voor mijn boekje voor een hele kaft gekozen. Je snijdt hiervoor een strook in de hoogte van je envelop. In mijn geval was dit 16,7 cm. Ik heb de lengte van mijn papier aangehouden en deze zelfs nog iets verlengt met extra accent papier. Kies voor de binnenkant van je kaft twee papiertjes uit, Deze heb ik 14×15,2 cm. gesneden. De 2 papiertjes plak je in het eerste en laatste V-tje. Ook de achterkant van deze V-tjes kun je nu dichtplakken. Je voorpagina plak je nu vast aan je strook papier wat je kaft wordt. Vervolgens vouw je de strook om je boekje heen en plak je ook het achterste papiertje vast. Wees hier niet te streng voor je kaft 🙂 Hij heeft nog een beetje speelruimte nodig omdat je boekje nog wat dikker gaat worden.