9×12 travel Les #1 Foto’s

0
91

Het meest vervelende maar meest belangrijke onderdeel. Het uitzoeken en afdrukken van je foto’s. Het is vaak een klus waar het meest tegen op gekeken wordt. Je bent op reis geweest, vakantie en alles is zo mooi, dat wil je onthouden. Je maakt duizenden foto’s.. want hey je bent een scrapper of niet toch? alles moet vastgelegd worden. Daar zit ook meteen het probleem. Eenmaal terug staan de foto’s op je telefoon of camera en misschien zelfs al op je computer. Daar kom je erachter hoeveel foto’s het nou daadwerkelijk zijn… HELP!

Sorteren

Ik begin altijd met overzicht krijgen. Alle foto’s van deze reis gooi ik in 1 map. Niet echt overzichtelijk zou je denken, maar als alles van diverse camera’s in diverse mapjes blijft staan, kun je geen overzicht krijgen. Zie het als de Marie Kondo methode 😀 (Alleen gooien we niets weg). Door alles van diverse camera en mobieltjes in 1 map te plaatsen op je computer krijg je een heeeeeeeele lang rij met foto’s. Plaats alle video’s in een aparte map. Hierdoor werkt het sorteren sneller.

Je kunt op je computer kiezen op wat voor volgorde je je rij wilt zien. Ik kies hier voor aanmaakdatum (Mac, kan zijn dat dit op een windows computer anders heet) Dit betekent dat de foto’s op volgorde komen te staan. De meeste in ieder geval. Er zijn altijd uitzonderingen, foto’s die je via de mail of WhatsApp binnen hebt gekregen bijvoorbeeld willen nog wel eens een andere datum bevatten. Ik maak nu voor elke dag dat we op reis waren een map aan. Dit kun je dag 1,2,3 etc noemen of met datum etc. Alle foto’s die op dag 1 genomen zijn knip en plak ik nu naar de juiste map. Je kunt redelijk uit gaan van de aanmaakdatum die bij je bestand staat, maar soms klopt dit niet helemaal. Mijn foto’s zijn bijvoorbeeld in Amerika genomen, De foto’s van mijn aankomst in Amerika zou ik qua aanmaakdatum bij dag 2 moeten plaatsen, maar ik weet/wil dat ze bij dag 1 horen.

Als je eenmaal al je foto’s op de juiste dagen hebt gaan we verder met sorteren. Je begint hier eigenlijk je album in te delen. Ik plaats foto’s van elk fotomoment in een aparte map. Bijvoorbeeld ‘Vlucht AMS-LON’ ‘Uit eten five guys’ etc. Hoeveel mapjes je aanmaakt hangt natuurlijk van je reis af en van je foto’s. We zijn 1 dag naar de Grand Canyon geweest. Die hele dag was 1 fotomoment en er zijn dan ook onwijs veel foto’s gemaakt. Toch probeer ik zo iets zoveel mogelijk op te delen in momenten. In de mapjes staan foto’s die ik graag bij elkaar wil in mijn uiteindelijke album

Afdrukken

Nu je al je foto’s per evenement hebt gesorteerd wordt het tijd om te bepalen welke foto’s je af wilt drukken en welke niet. Je kunt er uiteraard voor kiezen om gewoon maar alles af te drukken, maar ik vermoed dat je dan het maken van je album niet meer leuk gaat vinden. Het wordt dan te veel om te verwerken en te saai omdat je teveel van hetzelfde hebt. Mijn werkwijze is als volgt. Ik open een evenement en zet de instellingen zo, zodat ik alle foto’s kan zien ipv dat ik een rij met bestand namen heb. Op die manier kan ik al in 1 oogopslag zien dat ik voor bijvoorbeeld onze heenreis veel te veel foto’s heb. Ik verdeel deze heenreis nog in momenten. Een beetje finetunen dus. Daarna kies ik uit elke moment de mooiste foto’s of foto’s die mij helpen om het verhaal te vertellen. In mijn geval zitten daar ook wazige en niet scherpe foto’s bij. Foto’s die staand en liggend genomen zijn laat ik soms in beide gevallen afdrukken. Ik had een mooie aanbieding van de Hema en dan heb ik liever een foto teveel dan te weinig. De foto’s die overblijven gaan in mijn Project Life 2017 album of in mijn Traveler Notebook die ik voor deze reis naast mijn album aan het maken ben.

Probeer niet meer dan max 6 foto’s per fotomoment af te drukken. Dit is echt de max wat er in 1 hoes past. Wil je toch meer foto’s dan krijg je dus ook meer hoezen. Er gaan 30 hoezen ongeveer in een album (kan zelfs meer als je niet te veel laagjes toevoegt) Dit betekent 60 fotomomenten. Heb je echt heel veel meer fotomomenten van maar 1 a 2 foto’s dan kun je deze samenvoegen op 1 pagina. Heb je echt heel veel meer fotomomenten met 6 of meer foto’s maak dan 2 (of zelfs meer) albums. Als al deze foto’s voor jou belangrijk zijn, en het momenten zijn die je niet wilt vergeten, laat je dan niet beperken in de hoeveelheid albums.

Ik laat alle foto’s op 10×15 afdrukken. Ik heb geen foto’s bewerkt qua kleur of collages gemaakt van de foto’s. Dit kun je uiteraard zelf wel doen als je dat fijner vindt. De meeste foto’s zijn wel geschikt om bij te snijden naar een kleiner formaat. Heb je hele mooie foto’s die je graag groter af wilt laten drukken, waarmee je dus een scrappagina maakt, dan kun je dat uiteraard ook doen. Ikzelf denk dat ik aan het einde van mijn album nog hier en daar pagina vullende foto ga toevoegen. Ik heb mijn foto’s bij de Hema af laten drukken. Hun hebben als optie dat je alle foto’s (ook de mobiele foto’s die normaal 10×13 zijn) op 10×15 af kunt laten drukken. Ga wel al je foto’s na of er geen hoofden of belangrijke onderdelen af gesneden worden. Ik heb uiteindelijk 450 foto’s afgedrukt van de 1285 foto’s die ik had gemaakt (En dan heb ik de beurs/productfoto’s niet meegeteld) Alle foto’s staan ook nog gewoon op mijn computer. Mocht ik nog een foto willen toevoegen, dan is dit geen probleem

Mocht je vragen hebben? Stel ze gerust in de Facebookgroep of via de mail. Ik ben heel erg benieuwd met welke reis/vakantie/evenement jullie aan de slag gaan.

Liefs