Distress 2 Les #4 Stempelen en Stencils

0
165

Nu we het blenden onder de knie hebben, is het tijd om te gaan spelen met wat verschillende technieken. Een super leuke techniek die ik pas ontdekt heb (maar niet nieuw is) is ‘stempelen’ met stencils en water. Deze techniek werkt met alle materialen die reageren op water. Je zou dit ook toe kunnen passen op een ondergrond van Ecoline, waterverf (kies wel voor een hoog gepigmenteerde) en de originele Distress inkt.

Stencils

Je voorziet je stencil van een dun laagje water door er met een fijne waterspray overheen te sprayen. Vervolgens leg je deze stencil met de natte kant op je ondergrond en wrijf je deze aan met een keukenrol papiertje. Het is belangrijk om dit met een absorberend papiertje te doen. Je wilt namelijk het water wat onder je stencil vandaan komt direct wegnemen, hierdoor krijg je scherpe en mooie afdrukken. Je kunt je stencil rustig een paar minuten laten liggen. Hoe langer je dit doet hoe groter het contrast wordt. Vervolgens haal je de stencil weg. Je kunt bij de Oxide inkten ervoor kiezen of je de ondergrond laat oxideren, of dat je het water op dept, waardoor je ook de kleur van de ondergrond weghaalt. Beide geven andere resultaten.

Stempelen

Je kunt ook stempelen met water. Ook deze techniek is niet nieuw, maar wel lekker effectief op de Distress Oxide achtergronden. De theorie is hetzelfde als met gebruik van de stencils, enkel het effect is iets anders. Omdat je geen openingen hebt waar je het water kunt op deppen, is het resultaat vaak iets minder strak. Gebruik heel weinig water op je stempel en plaats de stempel op je werk Je kunt deze eventjes laten liggen zodat het water in je papier trekt (en dus de inkt activeert) Ik zou deze techniek vooral doen met stempels met fijne lijntjes ipv grote oppervlaktes. Die grote oppervlaktes trekken namelijk helemaal samen of dicht zo gauw je de stempel van je papier haalt en veroorzaken een grote vlek. Bij De oxides kun je er net als met de stencils voor kiezen of je het water laat opdrogen of op dept.

Uitlopend

De derde techniek die ik gebruikt heb op deze pagina is om een uitlopend effect te krijgen. Dit doe je door de helft van de pagina te voorzien van een volledige achtergrond en vervolgens deze ondergrond over te laten lopen in een gestencilde achtergrond. Door een wit ruimte over te laten aan de zijkant lijkt het alsof je achtergrond in het niets uitloopt. Op deze pagina heb ik de stencil nog uitgelijnd met de gestempelde stencil.

Ik zie jullie uitwerkingen van deze technieken graag terug in de Facebookgroep! Onthou dat je niet perse Oxide of Distress inkten hoeft te gebruiken voor deze technieken, als je medium maar reageert op water. Voor het uitlopend effect is het in ieder geval wel handig om een blending tool te gebruiken.

Mochten er vragen zijn, deze kunnen ook in de Facebookgroep of per mail naar [email protected]

Liefs