Distress 2 Les #7 Stains

Stains

Nu we de makkelijke en meest gebruikte producten behandeld hebben uit de Distress serie  (Oxide en Distress ink) was het tijd om kennis te maken met andere producten. Een van deze producten is de Stain. Een flesje met een vilten dop en een vloeibare inhoud… Je ziet er weinig van terug op het internet en was voor mij zelfs nog een onbekend medium. Een stain betekent iets kleuren. En dat is ook precies wat dit product doet. Alle poreuze ondergronden voorzie je van een laagje transparante kleur. (dus ook woodveneer bijvoorbeeld!)

Hier zijn mijn eerste gedachtes en intro over de Stains.

Wat zijn Stains

Stains is de vloeibare variant van Distress ink, In plaats van distress ink te gebruiken op je pallet om een vloeibare vorm te krijgen, kun je deze vloeibare vorm direct aanbrengen op je papier. Wil je meer speeltijd, maak dan je ondergrond nat. Het is opvallend hoeveel lichter dit product opdroogt, dan tijdens het aanbrengen, tevens kun je laagjes aanbrengen om een mooi watercolor effect te krijgen. Het is een product wat een goeie en snelle gekleurde ondergrond om daarna verder mee te werken.

Waterreactive

Dit lijkt wel het codewoord van Tim Holtz te zijn. Ook dit product reageert met water. Daar zit ook meteen het grootste verschil in waarom je stains zou kunnen gebruiken ipv je distress ink verdunnen met water (bv met de re-inker) Door je Distress met water te verdunnen verliest het iets van zijn reactievermogen met water. De Stains reageren veel sterker op water. De waterspetter techniek is dan ook zeer goed zichtbaar

Kleuren

Koop kleuren die mooi in elkaar overlopen. Ik vind persoonlijk dat de kleuren niet zo mooi blenden met elkaar als de Distress inkten bijvoorbeeld doen. In het begin had ik enkel 3 kleuren en vond ik de meeste resultaten niet zo mooi worden, hoewel het toch mijn favoriete distress kleuren waren. Na nog 2 kleuren aangeschaft te hebben, kon ik er ineens veel meer mee. Ik heb nu een roze en geel (warme kleuren) een teal en een blauw (kouden kleuren) en een neutrale grijs.

Speciale stains.

De Stains zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de Distress lijn plus de metallics en wit. De speciale stains zijn semi-dekkend en hebben een ander effect op het papier. Deze stains moet je goed schudden voor gebruik zodat de juiste kleur krijgt. Je kunt deze stains mengen met de andere stains voor een metallic effect of om kleuren lichter te maken. De stains worden helaas niet meer geproduceerd. dus kan het aanbod beperkt zijn in de winkels. gelukkig worden de distress stains spray nog wel verkocht.

Voor deze introductie heb ik enkel deze video gemaakt, echter verderop in de workshop zie je de stains nog vaker voorbij komen in process video’s. Ondanks dat het een medium is wat niet meer gemaakt wordt, ga ik er zeker nog een paar aanschaffen. (vooral de lichtere kleuren)

Je kunt je uitwerkingen en vragen posten op de Facebookgroep

Liefs