Distress 2 Les #8 Intro Spray Stains

0
143
Spray Stains

Naast de Stains met een dabber dop is er ook een Spray stain. Dit is hetzelfde product maar dan met een spraytop. Kun je er daarom dezelfde technieken mee doen? Ja en nee, het effect van een spray is nu eenmaal het effect van een spray die je met een dabber top niet kunt maken en andersom.

Hier is mijn intro over de Spray Stains. Je kunt de spray stains vergelijken met elk ander spray product die ‘water reactive’ is. bijvoorbeeld de Dylusions. De Distress Spray stains zijn in het kleurenpallet van de Distress verkrijgbaar en transparant. Naast de standaard kleuren zijn de spray’s er ook in Picket Fence (wit) en drie metallic kleuren. Die laatste vier zijn dekkend en moeten voor gebruik geschud worden.

Volgorde van werken

Wat bij de spray stains van belang is, is je volgorde van werken. Wil je een meer watercolor achtergrond, breng dan eerst (ruim) water aan op je papier. Op die manier voorkom je dat de pigment in je spray direct in je ondergrond trekt. Wil je juist het spray patroon hebben, spray dan van een hogere afstand op droog papier. Werk eventueel in een aparte doos om overspray van je bureau te voorkomen. Ook is het afhankelijk van het effect of je spray inkten wegdept met een keukenrol of zo op laat drogen.

Blenden

De spray stains als ze nog nat zijn en je spuit ze over elkaar kunnen heel mooi mengen met elkaar. Hou daarom rekening met het kleurenpallet. Warme kleuren bij warme kleuren en koude kleuren bij koude kleuren. De neutrale kleuren (grijs,bruin  en paars) kunnen aan beide kanten gebruikt worden. Breng je een laag aan over een droge laag spray stain dan zul je meer een laagjes effect krijgen. Echter de stains zijn transparant dus zal geel over blauw er groen uit zien.

Ondergrond

Omdat de spray’s water reactive zijn is het lastig om overheen te werken met natte materialen zoals gel medium etc. Breng dan een laagje Distress Glaze of Micro glaze (zelfde product) aan over je spray. Je kunt dan met natte materialen over je onderlaag aanbrengen. De Distress glaze werkt in combinatie met alle distress producten behalve de Crayon! De Micro glaze is ook ideaal voor art journal pagina’s die de neiging hebben om elkaar te plakken. Door wat glaze aan te brengen met je vinger (je hebt echt maar heel weinig nodig) voorkom je dat ze plakken aan elkaar. Hou er wel rekening mee dat je geen crayon of gelato gebruikt heb op deze pagina.

 

Vragen en uitwerkingen kun je posten op de Facebook groep!

Liefs