TN Les 5 (Wk 2): Bulletjournaling Basis uitleg

Bujo oftewel bullet journaling is een term die je momenteel overal tegen komt. Vaak is dit een schrift met puntjes. Wat is nou precies een bulletjournal en wat houdt het in? en waarom behandelen we dit onderwerp in onze Travelers Notebook workshop 🙂

Basis

In tegenstelling wat veel mensen denken is dat een bulletjournal zo genoemd word omdat de ondergrond stipjes heeft. Dit is echter niet het geval. Het systeem heet een bulletjournal, omdat je werkt met bullets (korte zinnen en elementen).  Het idee achter dit concept wat ontworpen is door Ryder Carrol. Een grafisch vormgever uit amerika die het zat was dat alles op duizend en een plekken gedocumenteerd werd en er totaal geen overzicht was.

De bedoeling van het BuJo systeem is dus ook dat je meer overzicht krijgt in je leven, efficiënter ter werk gaat. Je bereikt dit door alles in 1 boek bij te houden. Je to do lijsten, je agenda, je boodschappenlijstje, je notules, alles gaat in 1 boek. Om er geen ontzettende chaos van te maken heeft je boek een paar standaard pagina’s en elementen.

Je boek start met een index of inhouds opgave, een Key, een jaar log , bladzijdenumering en future log. Dit is vaak het moment dat het te ingewikkeld begint te worden. Ik zal proberen het wat minder abracadabra te maken.

Deze video kun je hier downloaden

Index: Hierin schrijf je je onderwerp en pagina numering waar je wat terug kunt vinden. Heb jij bijvoorbeeld een feestje gepland voor beste vriendin. Dan zal er staan Feestje! Met daarachter de pagina nummers waar je dingen genoteerd hebt voor dat feestje. Dit kunnen allemaal verschillende nummers zijn, en hoeven niet op volgorde te staan.

Key: Hierin maak je een beschrijving van de figuurtjes die je gebruikt om dingen aan te duiden. Dit zijn je bullets. Je kunt je eigen verzinnen of die van Ryder Carrol gebruiken.

Jaar log: hierin kun je events of belangerijke data invullen.

Future log: Een systeem wat ik persoonlijk niet gebruik. De bedoeling is dat je hierin je to-do’s schrijft die je verplaatst hebt naar andere maanden zodat je meer overzicht krijgt in je to -do’s. Heb je iets drie keer opgeschreven in je Future log, moet je toch maar eens gaan kijken waarom je deze to-do steeds uitstelt. Misschien is het helemaal geen to do, maar een wensenlijstje. Hup van het lijstje af. (Misschien toch maar eens gaan gebruiken :D)

Verder kun je in je BuJo van alles bijhouden. Zoals plaatsen die je wilt bezoeken, boeken die je gelezen hebt, wat je gegeten hebt en ga zo maar door. Dit worden Trackers genoemd.

Je kunt je helemaal uitleven  in wat je wel of niet wilt gaan gebruiken. Ik heb elementen uit deze theorie genomen voor mijn vakantie TN. Een beetje combi van plannen, Travelers Notebook en Bullet Journalling (En dan heb ik er ook nog wat handlettering in gebruikt, waterverf EN papier..)

Process video

Deze video kun je hier downloaden

Gebruikte Materialen

Gebruik jij het Bulletjournal systeem wel eens? Post je creaties op de Facebook groep

Liefs