TN Les 14 (WK 4): Met stempels werken

0
127

Het lijkt wel alsof ik elke les wel met deze zin begin ” Een van mijn meest favoriete manieren om”, Maar ook hier is dit weer een hele toepasselijke zin. Een van mijn meest favoriete manieren om een achtergrond in mijn TN te maken, is door te werken met stempels! En dat is precies wat we gaan doen in deze les.

Stempels zijn heel erg veelzijdig. In deze les vertel ik iets meer over masking en over het inkleuren van stempel afdrukken. Eigenlijk maak je gewoon je eigen kleurboekje voor onderweg 😀

Inkt kiezen

Dit is misschien wel het meest lastige van stempelen. De hoeveelheid inkten zijn ook niet om aan te slepen, en elke inkt heeft weer zijn eigen eigenschap. Gelukkig kunnen we het voor deze les beperken omdat niet alle methodes van inkleuren geschikt zijn voor een Travelers Notebook. Zo gaan we aan de slag met waterverf, wat inhoudt dat je met een watervaste inkt moet stempelen. Mijn favorieten zijn Versafine en Archival Ink. Beide inkten komen wel iets door je pagina heen, houd hier dus rekening mee. Tijdens het stempelen kun je het beste je pagina’s eronder beschermen door er een extra papiertje tussen te leggen om verder doordrukken te voorkomen.

Masken

Een mask is een vorm waarmee je iets afdekt waardoor het beschermd wordt voor inkt of verf. Je kunt dit afdekken doen met bijvoorbeeld masking Fluid, Fotolijm of door stukjes papier. In mijn geval heb ik gebruik gemaakt van een post-it papiertje.

Doordat je je stempelafdruk beschermt tegen een andere stempel voorkom je het overlappen van de afdrukken en lijkt het alsof je afdrukken uit laagjes bestaan. Het lastigste van deze techniek is dat je van te voren moet beslissen wat de volgorde van deze laagjes is. De afbeelding die helemaal vooraan komt te staan stempel je als eerste. De achtergrond als laatste. (Je werkt dus achterstevoren)

Inkleuren

Het inkleuren van de stempel afdrukken kun je op locatie doen of ook vooraf. Ik gebruik in de video waterverf, maar uiteraard is elke medium geschikt om in te kleuren. Ik zou inkleuren met alcohol markers achterwege laten, Deze zijn ontworpen om door je papier heen te trekken. Tenzij je de volgende pagina’s goed afdekt met een plastic vel en deze vervolgens beplakt of voorziet van verf, zou ik het niet doen.

Video


Deze video kun je hier downloaden