Over mij

op een uitje naar het Loo in 1986

Zolang ik mij kan herinneren ben ik creatief geweest. Dit gen heb ik gekregen van mijn moeder. Tekenen, kleuren, filigraan, fimo-kleien, rubber haarspelden maken, origami en ga zo maar door. Als er een ‘doe het zelf boekje’ over was en de investering laag was, dan kon je ons (mijn mama en 2 zussen) wel aan de knutseltafel vinden. (en soms zelfs met mijn broer erbij). De Hobby Handig was een veel gelezen blaadje bij ons thuis.

Mijn moeder heeft dit creatieve gen weer gekregen van haar moeder. Die altijd aan het haken en breien is. Ik heb wel wat zomers besteed aan het leren haken en breien, maar verder dan een lange punnik slang ben ik nooit gekomen.

Toch heb ik heel erg veel geleerd van mijn creative jeugd. Als opleiding besloot ik Activiteiten Begeleiding te doen. van de 30 lesuren per week, waren er 28 creatief. Houtbewerking, keramiek schilderen, stofbewerking, ik heb van alles geleerd daar.

In 2005 kwam ik in aanraking met scrapbooking, mijn tweelingzus en beste vriendin hadden beide een kleintje gekregen en gingen hun babyalbums scrappen. Omdat alles nou eenmaal leuker is met elkaar dan alleen, raakte ik al snel verliefd. Al mijn creatieve skills kon ik hierin kwijt, en voor mij het belangrijkste, het voelt nuttig. Ik beleefde de foto’s weer op het moment dat ik ze aan het scrappen was,  de foto’s werden ingeplakt en ik was mijn eigen (en die van andere) geschiedenisboeken aan het schrijven.

de binnenkant van ons winkeltje Scrapboek.nl

Niet veel later begonnen Martin (toen nog mijn vriendje, inmiddels mijn man en papa van onze kindjes) en ik een scrapbook winkel. Eerst online, en ineens hadden we een echte winkel. Door juiste contacten hadden we 3 maanden later zelfs een eigen magazine. Scrap! Ik had nog nooit onder deadlines gewerkt, artikels geschreven of bladen gemaakt. Martin gelukkig wel. Samen hebben we in 2 weken tijd alle content gemaakt en geschreven en aangeleverd bij de uitgever. Scrap! 1 was geboren.

IMG_7717
Een editie van Scrap! Magazine, Tim Holtz en ik op de CHA in chicago in 2005

Een nieuwe winkel, een nieuw blad, dat was heel erg veel en heel erg gaaf, maar niet vol te houden. Zeker met de crisis niet die eraan kwam. We besloten om te stoppen met de winkel, en ons volledig te richten op het blad. Ik ging werken bij de uitgever. Helaas bleek het blad ook niet bestand tegen de crisis. 6 maanden later waren beide bedrijfjes ineens gestopt. Tijd om het roer om te gooien. Ik besloot naar een vooropleiding van de kunstacademie te gaan doen. Daar hoorde ik vooral dat mijn werk niet goed was en te commercieel. Mixed Media is stom en foto’s inplakken al helemaal.

4158_1141517344070_1323457_n

Zo teleurgesteld en ontmoedigd heb ik alles ingepakt. We gingen verhuizen, we kregen een zoontje, we gingen weer verhuizen, we kregen na een pittige zwangerschap nog een zoontje, mijn vader overleed na een heel lang ziektebed en ik kreeg een depressie. Tijd om weer dingen te gaan doen die IK leuk vind. Maar wat vond ik nou leuk? en kon ik daar wel mijn werk van maken.

Martin, mijn man, kon het wel een beetje voor mijn uitdokteren, wat zou je nou willen doen, als je al het geld in de wereld had. Ik zou willen scrappen, workshops geven, bladen maken, terug het creatieve wereldje in die wij hebben leren kennen in het tijd van het blad. Naar de beurs gaan, tijd voor mijzelf in een wereld waar iedereen jou begrijpt.

IMG_0331

En zo komen we hier… Welkom op mijn pagina. Ik ben Martine Rijnbeek, Ik geef workshops in scrapbooking, pocket pages, mixed media (en in de toekomst waarschijnlijk nog wel veel meer) Ik ben een trendwatcher, blogger, moeder, docent, chaoot en hoop dat ik iedereen kan inspireren en leren over creatief bezig zijn.

Je kunt mij terugvinden op heel veel plekken op het internet.

Pinterest

Instagram

YouTube

Facebook