Stansen en Stempels Les #10 Inkleuren

0
534

Stempel afdrukjes worden heel vaak gebruikt om in te kleuren. Super leuk natuurlijk, maar er ontstaan ook vaak de meeste vragen. Waar moet je mee stempelen om geen vlekken te krijgen of dat je inkt uit gaat lopen? Ook zijn er onwijs veel technieken en producten om mooi in te kleuren. Ik behandel niet alle materialen en technieken waarmee je kunt inkleuren in deze les, dit is zoveel informatie dat het een aparte workshop zou zijn. (Let me know als je daar interesse in hebt, dan kan ik dat wel maken bij voldoende animo)

Producten

In deze les ga ik aan de slag met de meest voorkomende producten voor inkleuren van stempelafdrukjes. We gaan werken met alcohol markers (zoals copic’s), watercolor markers (zoals de distress markers) en waterverf. Voor het laatste heb ik distress inkten gebruikt. Deze vind ik uitermate geschikt voor deze techniek omdat de kleuren heel mooi en helder zijn. En waarom nieuwe producten aanschaffen als je toch al distress inkten in huis hebt.

Alcohol markers

Alcohol markers lijken op gewone stiften. Tegenwoordig zijn ze zelfs bij de action verkrijgbaar, maar werken heel anders dan normale stiften. Doordat de markers op alcohol basis zijn trekt de inkt in je papier. In het papier mengen de kleuren zich met elkaar waardoor je een mooie overlap in kleuren en tinten krijgt. Waar je bij normale stiften de aanzet ziet en je papier bij verzadiging stuk gaat, is het met alcohol markers andersom. Bij volledige verzadiging word de overloop in je kleuren het mooist. Er zit wel een learning curve in. Verwacht niet dat je na 1x iets inkleuren je meteen een perfect plaatje hebt. Omdat de alcohol inkten in je papier trekt is je afdruk goed zichtbaar aan de achterkant. Bescherm je ondergrond en werkmat met een extra papiertje of craftsheet. Alchohol inkt is permanent en gaat weer moeilijk van je tafel of snijblad af.

Stempel afdrukjes kun je het beste maken met Memento. Deze inkt reageert niet met de Copic Markers. Ik heb begrepen dat shadow inkt van Hero arts ook goed werkt, maar deze heb ik persoonlijk nog niet uitgetest.

Watercolor Markers

En herontdekte liefde 🙂 Eigenlijk gebruik ik mijn aquamarkers nooit, heb dan ook niet het nut ingezien van het aanschaffen van bijvoorbeeld Distress markers of de Zig clean color brushes. Maar gelukkig maak ik workshops voor jullie, en oo wat werken ze fijn:) Inmiddels zijn aquamarkers niet meer verkrijbaar van Letraset, maar zijn dit zijn nu de Winston&Newton Pro markers geworden. (in de video zeg ik spectrum noir, excuus!) Wel weet ik dat ze allemaal hetzelfde werken. Ze zullen verschillen in verschillende pentips, kleuren, kwaliteit etc. Maar de technieken zullen hetzelfde zijn.

Omdat je met dit soort markers met water aan de slag gaat is het fijn om met een watervaste inkt te werken. Mijn persoonlijke voorkeur is Archival ink in Jet Black. Wil je zelf iets tekenen of je tekening bijwerken kies dan ook voor watervaste pennen, zoals bijvoorbeeld copic pennen. (niet te verwarren met de copic markers)

Kleurpotloden

Kleuren met kleurpotloden, daar zijn zo ontzettend veel technieken en trucjes voor. Ik laat in mijn video een van de trucjes zien. Het is absoluut niet het beste kleur werk, maar leuk om te doen. Voor kleurpotloden geld wel hoe duurder de potlood, hoe meer pigment en hoe beter deze kleurt. Als je duurdere potloden gebruikt kun je veel beter de kleuren mengen met elkaar. Potloden zijn op een waxbasis. Op een plek waar wax zit op je papier kan je geen nieuwe laag kleur neerzetten. Houd hier rekening mee als je gaat kleuren. Wil je kleuren mengen, zorg dan dat je lichte lagen kleur opbrengt waardoor je meerdere lagen kunt kleuren. De eindlaag kun je wat harder drukken en alle kleuren met elkaar mengen. Wil je echt een mooie overloop krijgen en het korrelige van een potlood niet meer zien, dan kun je na het kleuren met een papieren stompje je afbeeldingen bewerken met geurloze terpentine. Deze lost de wax op en mengt vervolgens alle lagen met elkaar.

Omdat je vaak over je afbeelding zult gaan met potlood raad ik aan om een ‘smearproof’ inkt te gebruiken. Ook hiervoor gebruik ik het liefst Archival inkt. Wil je je afdruk bewerken met terpentine dan kun je het beste met Memento stempelen.

In het onderstaande filmpje laat ik onder andere een techniekje zien met kleurpotloden en solide stempels.

 

Distress inkten

Distress inkten zijn mijn ultieme favoriet om mee te kleuren. Ik heb ze altijd op mijn bureau staan om achtergrondjes en accentjes mee te maken. Zodoende pak ik ze ook snel als er iets gekleurd moet worden. Uiteraard kun je in plaats van distress inkten ook gelato’s, neocolor2 krijtjes of een waterverf pallet gebruiken. Elk product zal zo zijn eigen kleine eigenschappen hebben waardoor je dat product liever gebruikt. Naast dat ik Distress ink altijd in de buurt heb, vind ik ook dat de kleuren mooi helder blijven. Ik maak met behulp van een acryl stempelblok of craftsheet een pallet met kleuren. Dit doe je simpelweg door je inktblokje op je blok of craftsheet te drukken. Hierna kun je kleuren eventueel ook mengen met elkaar. Hoe meer water je toevoegt, hoe lichter de kleur wordt.