Letters & Scrap #7 Achtergronden

0
282

Een handletter project op zich is vaak al heel mooi, maar soms net nog wat mooier met wat kleur eronder. In deze les laat ik je zien hoe heel simpel achtergronden kunt maken. Als je met watervaste stift of fineliner hebt gewerkt, kun je ze zelfs de kleur nog toevoegen nadat je geschreven hebt. Speel vooral met onderstaande technieken.  In de volgende les neem ik alle materialen met je door.

Packaging techniek

Absoluut mijn favoriete techniek. Je neemt een verpakking van bijvoorbeeld een stickervelletje of stempelsetje. of gewoon een plastic velletje. Dit wordt jou ‘stempel’ Je brengt je inkt/pen/verf etc aan op de verpakking. Je sprayt er een klein beetje water op (of je brengt met een penseel wat water aan) eventueel vouw je je velletje even dubbel om je medium goed te laten mengen met het water. Vervolgens druk je je plastic af op je papier. Als je veel water toevoegt, dan druppelt er soms wat medium van je stempel af voordat je deze afgedrukt hebt. Dit geeft niet. Vind je het wel vervelend, dan kun je ook je papier afdrukken op je stempel, of je papier nat maken ipv het plastic. Beide geven echter wel andere effecten.

 

Insteekhoesje

Een variant die erg lijkt op de packaging techniek is om een insteekhoesje te gebruiken. Doordat je oppervlak echter groter is kun je met meer inkt en water brengen. Je kunt tevens de inkt meer manipuleren waar het terecht komt. Je kunt zelf ervoor kiezen om water op je insteekhoesje toe te voegen of om je papier nat te maken. Houdt wel rekening met ringen of scherpe voorwerpen. Deze brengen donkere krassen aan op de inkt. Je kunt hier ook gebruik van maken door te tekenen met de achterkant van een pen bijvoorbeeld terwijl je insteekhoesje over je papier heen ligt. Een tip: als je je handletter project onder je insteekhoes legt voordat je inkt aan gaat brengen, kun je beter bepalen waar welke kleurtjes inkt of medium komen.

Craft sheet

Naast de packaging techniek gebruik ik graag mijn craftsheet voor achtergronden maken. Een craftsheet is eigenlijk een waterdichte ondergrond. Je kunt het insteekhoesje gebruiken hiervoor, of een gelamineerd a4tje, maar ook een siliconen bakmat werkt goed. Ik gebruik graag een craftsheet van Ranger. De mijne is echter al een jaar of 12 oud en de gaten beginnen erin te vallen. Tijd voor een nieuwe dus. Dit wordt waarschijnlijk de non-stick mat van de Minc van Heidi Swapp.

Structuur

Door te werken in laagjes ontstaat er meer structuur in je pagina’s. Ook als je bijvoorbeeld een tweede keer je pallet gebruikt. Blijf vooral heel veel spelen en uitproberen. Schrijf combinaties die je mooi vindt op, wees ook niet bang om mediums door elkaar te gebruiken.

Je kunt de video HIER downloaden

Mochten er nog vragen zijn, stel ze gerust in de facebookgroep of via de mail [email protected]

liefs