TN Les 4 (WK1): Custom inserts maken

1
256

Na het maken van een eigen omslag, is het ook leuk om je eigen inserts te maken. Ik laat in deze les 2 video’s zien, maar het principe is bij beide hetzelfde. Ik heb inserts gemaakt voor mijn eigen omslag. Uiteraard kun je ook bestaande inserts verkleinen naar een kleiner formaat.

Basis

Je kunt prima starten met gewoon printer papier om een boekje te maken. Je zou zelfs deze kunnen bedrukken met bijvoorbeeld bullet puntjes, streepjes of ruitjes. Het principe is voor elk papier soort hetzelfde.

Bekijk hoeveel bladzijdes je in je boekje wilt hebben. Dit deel je door 2. Je vouwt het papier immers dubbel, waardoor je de dubbele hoeveelheid bladzijdes krijgt. Daarnaast is het afhankelijk van de dikte van je papier hoeveel pagina’s er in zullen passen.

Je formaat kun je van te voren opmeten. Er zijn echter wat standaard afmetingen zoals

  • Standaard:  11 cm x 21 cm
  • Pocket/passport: 8,9 cm x 12,2 cm
  • Wide: 12,7 cm x 21 cm

Mijn inserts zijn echter 9,7 cm x 14 cm geworden. Dit betekent dat ik mijn papier op 14 cm x 19,4 cm heb gesneden.

je kunt deze video hier downloaden

Bij het dubbelvouwen van de inserts zullen de binnenste pagina’s verder naar buiten steken dan de buitenste bladzijdes. Dit maak je weer recht door een lineaal op je boekje te leggen en hierlangs meerdere keren met een mesje te snijden. Je snijdt dat steeds 1 of meerdere pagina’s door. Je gaat door tot je bij de onderste pagina uit gekomen bent. Nu zijn al je bladzijdes gelijk met de kaft. Bedenk dus goed de volgorde van je bladzijdes als je deze stap gaat doen.

Miniboekje

Op dit moment worden Travelers Notebooks vooral gebruikt in combinatie met mixed media. Dit hoeft echter niet. Je kunt een TN insert ook bekijken als een miniboekje of album. Maak de inserts van patroonpapier voor een instant effect. Je kunt eventueel van te voren al bepalen hoeveel pagina’s je wilt gaan scrappen. Ikzelf hou ervan om enkelzijdig papier hiervoor te gebruiken zodat ik een witte en design patroon kan afwisselen. Ook heb ik elementen zoals Doillies in het boekje erbij ingestoken.

Je kunt deze video hier downloaden

Binden

Die boekjes die moeten natuurlijk ook nog vast gezet worden, maar zelfs dat is geen vereiste. De boekjes kunnen ook bij elkaar gehouden worden door het elastiekje waar je je boekje achter schuift. Je hebt enkel wel meer kans op het verplaatsen of verschuiven van je papier. Ik heb gekozen om mijn boekjes te binden met nietjes. Ik heb hiervoor een stapelboard van WR Memory Keepers gebruikt. Je kunt dan overal op je pagina een nietje plaatsen, dus ook in de naad van een boekje. Een andere optie is om je niet tang open te klappen en je insert op bv een washandje te plaatsen. Vervolgens niet je de nietjes op zijn plek en buig je met de hand je pootjes van je nietje om.

Een andere manier is het innaaien van inserts. Dit kun je met een naaimachine doen (grove steek) of met de hand gaatje prikken en daar een draad doorheen rijgen.

Uiteraard kun je ook gewoon inserts aanschaffen en kant en klare gebruiken 🙂

Ga jij eigen inserts maken? of houd je het bij gekochte inserts?

Liefs

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.