Distress Workshop Online: Les 2: Blenden

0
194

IMG_4287les 2 Blenden

Deze les ga ik uitleggen hoe je je blendingtool gaat gebruiken in combinatie met je inkten om mooie gekleurde achtergronden te krijgen. Dit kan zijn 1 kleur of een overloop met meerdere kleuren.
Voor het zogenaamde blenden, of mengen heb je een blendingtool nodig. Dit is een houder met daarop een foamkussentje. Dit kussentje neemt je inkt op en geeft het op een egale manier weer af (mits je niet teveel druk geeft of teveel inkt heb aangebracht). Voor elke kleur inkt gebruik je een eigen foamkussentje, op deze manier houd je je kleuren het helderst. Het is handig om meerdere blendingtools te hebben, maar absoluut niet noodzakelijk. Als je de mini inktjes en mini blendingtools gebruikt, kun je de foampjes onder het inktje opbergen.

workshop-kit-4Hoe ga je van start? Je plaatst je foam op je blending tool, nu tap je op je inktblokje met je blending tool. Hierna zet je je blendingtool buiten de rand van je papier, op je craftsheet of werkplek en ga je draaiende bewegingen maken naar je papiertje toe. Je start dus naast je papier. Wil je in het midden van een papiertje starten dan tik je je blendingtool eerst af op je werkmat of craftsheet. (Een craftsheet is een ondergrond waarop je inkt niet intrekt, hierdoor kan deze ook als pallet gebruikt worden. Je kunt in plaats van een craftsheet van bijvoorbeeld Ranger of Heidi Swapp ook een siliconen bakmat, een gelamineerd vel papier of bakfolie gebruiken.) Dit aftikken op je werkmat doe je, om een harde aanzet te voorkomen. Ook helpt het om rustig aan met je inkt te doen en geen druk uit te oefenen. Je kunt beter meerdere lagen aanbrengen dan in 1x een dikke laag aanbrengen

IMG_4288Om een mooie overgang tussen meerdere kleuren te maken heb je ruimte nodig, wil je alle kleuren zichtbaar hebben. Kies kleuren uit die samen een mooie kleur vormen, of ga bijvoorbeeld van licht naar donker. In het filmpje heb ik in een van de voorbeelden de kleuren Mustard Seed en Abandoned Coral gebruikt. Aan de ene kant van het papier start ik met de gele kleur. Deze breng ik aan tot de helft van het papier. Aan de andere kant van het papier breng ik de roze kleur aan. Ook deze breng ik aan tot de helft van het papier. Hierna ga ik met de geel 1/3 deel over de roze kleur heen en andersom. Door steeds wat roze en geel over elkaar heen aan te brengen krijg je een mooi kleurverloop wat resulteert in een papiertje wat roze, oranje en geel is. De ene kleurencombinatie is makkelijker met elkaar te blenden dan de andere. Ook hier geldt weer. Oefenen, oefenen, oefenen. Heb je een mooie combinatie gevonden, schrijf hem op, of maak hem onderdeel van je kleurenkaart.

IMG_4289In het filmpje laat ik meerdere combinatie’s en mogelijkheden zien met de inkten. Ik heb in totaal 16 kleuren inkt gebruikt. Ren nu niet meteen naar de winkel om meerdere kleuren inkt te gaan kopen, maar kijk wat je hebt, in het online workshop kitje wat ik aanraad zitten maar drie kleuren. Met deze drie kleuren kun je meerdere combinatie’s maken. Probeer het uit, zet die armspieren aan het werk (heb er gewoon spierpijn van gehad hihi) en leer de inkt kennen. Je zult zien dat de mogelijkheden je zullen verassen.

Ik zie je graag terug in de volgende les van deze workshop. Les #3 gaat over laagjes.