Distress Workshop Online: Les 3: Laagjes

0
157

kaartje-helloLes #3:Laagjes

Je achtergrond is nu voorzien van een kleurtje. Dit betekent niet dat je nu niets meer hieraan toe kunt voegen. Sterker nog vaak is je gekleurde achtergrond pas het begint van je proces. Je kunt nu kleur gaan toevoegen of gaan weghalen door verschillende technieken. In deze les leer je hoe je met stencils aan de slag kan gaan en hoe je kleur weg kunt halen.

Stencils

stencilJe kunt meer kleur en patronen aanbrengen door nu aan de slag te gaan met stencils. Dit kan in dezelfde kleur en/of tint (ton sur ton) of met een andere kleur. Hou hier wel rekening met de kleuren leer, de achtergrond zal zich namelijk mengen met je nieuw aangebrachte kleur. (dus als je geel aanbrengt over blauw krijg je groen etc.

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden met gebruik van stencils. ik hou ervan om een zachte overloop te hebben ipv harde lijnen. Deze harde lijnen voorkom je door je niet je hele stencil volledig te gebruiken. Door eventueel je stencilrand af te dekken met bijvoorbeeld washitape of papier voorkom je dat de rand van je stencil zichtbaar wordt. Je kunt ook delen van je stencil afdekken met washitape om te voorkomen dat je bepaalde delen van je stencil overbrengt op je ondergrond.

Een ander puntje waar je rekening mee moet houden, is dat je niet enkel kleur aanbrengt op je ondergrond, maar ook op je stencil. Ga je met een volgende kleur aan de slag, dan zal de kleur die je aanbrengt zich mengen met de kleur die nog op je stencil zit. Hier kun je gebruik van maken, zoals ik bijvoorbeeld in het filmpje gedaan heb met de bruin en gele kleur. Wil je niet dat de kleuren zich mengen, maak dan de stencil schoon met een vochtig doekje op je craftsheet. Doe dit niet op je papier, want de kleuren zullen door het stencil op je ondergrond komen. (Tenzij je juist gebruik wilt maken hiervan en een lichte afdruk van je stencil wenst)

Water

waterspettersJe kan ook wat kleur wegnemen. Dit doen we met water. Het water hecht zich aan de kleur. Haal je dit water weg, neem je ook de kleur mee. Je kunt bijvoorbeeld simpel wat water spetters op je werk aan te brengen. Deze laat je een seconde of 5 a 10 zitten op je papier. Vervolgens neem je deze spetters weg met een keukenrol of absorberende doek. Je kunt deze techniek ook toepassen met behulp van stencils of zelfs stempels. Dit worden ook wel ghost techniek genoemd.

Ik zie je graag terug volgende week in les #4. Ik ga dan de tweede achtergrond uit mijn filmpje uitleggen.