Distress Workshop Online: Les 4: Watercolor achtergrond

0
216

Week 2

watercolor-backgroundWelkom bij week 2 van deze workshop. Vorige week hebben we geleerd hoe je achtergronden kunt maken met behulp van de blending tool. Een pittige techniek, die als je hem onder de knie hebt. een wereld voor je open doet gaan. Toch blenden niet de enige manier om achtergronden te maken met distress ink. Deze inkt is perfect om een prachtige waterverf achtergrond te krijgen zonder al het werk. De lessen van week 2 staan dan ook allemaal in teken van deze techniek en variaties erop. Via de Facebookgroep, kun je voorbeelden kwijt, vragen stellen en om hulp vragen. Ik geef daar extra tips en trucs.

 

Les 4: water color achtergrond

Een  hele snelle manier om een prachtige water color look achtergrond te maken. Je hebt hiervoor nodig:

  • Een craftsheet of waterdichte ondergrond (zoals een siliconen bakmat of gelamineerd a4’tje).
  • Distress ink
  • Papier goed tegen water kan (water color, aquarel of mixed media papier)
  • Een spuitflesje met water.
  • Heat tool (Optioneel, maar dan moet je wel geduld hebben)

Je gaat als volgt te werk.

watercolor-yellowBreng een of meerdere kleuren inkt aan direct van je inktpad op je werkmat. Als je meerdere kleuren aanbrengt, is het het handigst om deze niet over elkaar heen aan te brengen. Hou met het aanbrengen van meerdere kleuren, rekening met het kleurenwiel (meer informatie hierover vind je terug in les #2) de kleuren zullen zich namelijk gedeeltelijk met elkaar mengen.

Hierna spuit je met een waterflesje water over je inkt heen tot je allemaal gekleurde waterbubbeltjes ziet. Je kan tijdens het spuiten van je water een beetje sturen hoe de  kleurtjes zich met elkaar gaan mengen door in bepaalde richtingen te spuiten.

rainbow-cardVervolgens druk je je velletje papier in je inkt. Het inkt zal er aan de zijkanten uit komen, dit geeft niet. Het papiertje laat ik altijd even in de inkt liggen zodat de kleuren zich mooi in het papier kunnen trekken.

Daarna til je je papiertje op uit je inkt. De inkt zal er proberen af te lopen, dus afhankelijk van hoe je je kleuren gemengd wil hebben, til je je papier op. Het is lastig in tekst uit te leggen, maar in het filmpje zul je zien wat ik bedoel.

Je papier zal nu helemaal kromtrekken. Geen paniek, dit komt weer goed. Je kunt je papier aan de lucht laten drogen, of drogen met een heattool. Je zal zien zo gauw je papier droog is, dat deze weer recht getrokken is.  Je kunt nu de inkt die nog op je craftsheet zit voor een tweede keer (of derde of vierde keer) oppikken voor meerdere laagjes en diepte. Deze stap is optioneel.

kaartje-2Deze techniek zorgt voor een volle aquarelachtig gekleurde achtergrond, maar is onvoorspelbaar. Het is een fijne techniek om meerdere achtergronden in 1 keer te maken. Ik raad je aan om goed even te spelen met deze techniek zodat je leert wat de inkten doen en hoe ze op elkaar reageren. Op deze manier kan je een beetje inschatten hoe je resultaten zullen zijn.

 

verkeerd-papierWat heel belangrijk is bij deze techniek is de ondergrond. Je hebt echt papier nodig wat wel tegen wat druppeltjes water kan. Bij voorkeur kun je dus het beste water color, aquarel of mixed media papier gebruiken. Wil  je graag een bestaand papiertje gebruiken dan kun je deze het beste voorzien van een laagje Gesso. In les #6 vertel ik daar meer over.