Stansen en Stempels Les #4 Stencils maken met Stansen

0
176

In deze les ga ik gebruik maken van het negatief wat er overblijft als je gestanst heb. Als je deze namelijk in een patroon stanst kun je hiervan hele leuke stencils maken. Soms kost het even wat inbeelding vermogen, en aardig wat keertjes stansen. Maar je hebt dan wel een unieke eigengemaakte stencil. Je kunt dit maken van restkarton, maar je zou ze ook van plastic kunnen maken. Ik had als plastic enkel Mica vellen in huis. Deze gebruik ik om stencils mee te snijden op de ScanNcut machine (een Plotter of elektronische snijmachine zoals bv de Silhouette) Helaas vondt dit Mica het niet leuk door de big shot heen en barste op de plekken waar de stans gezeten heeft. Er zijn plastic vellen speciaal verkrijgbaar om te gebruiken in combinatie met stansaparaten. Ik heb in de voorbeelden karton en papier gebruikt. Afhankelijk van het medium waarmee je gaat stencilen kun je ze prima meerdere keren gebruiken.

Wat heb je nodig
  • Stevig maar niet te dik karton/papier waar je de stencils van gaat maken
  • Stansen met een goed sillhouette

Hou er rekening mee dat je enkel de buitenrand van je afbeelding zult zien in je stencil. Ik heb in mijn voorbeeld raketjes en cirkels gebruikt.

Hoe werkt het

Bedenk hoe je je stencil wilt hebben. In mijn geval wilde ik de cirkels heel random hebben. Zo heb ik ook de cirkels op mijn papier neergelegd. Daarna heb ik open gaten opgevuld met kleine cirkels en steeds gestanst. De raketjes wilde ik in een vast patroon hebben. Deze kwam toevallig goed uit. Je kunt dit patroon van te voren aftekenen als je dat prettiger vindt. Als ik met een patroon werk vindt ik het fijn om de stansjes vast te leggen met washi tape. Op deze manier voorkom ik dat ze gaan schuiven. Je kunt ook een magnetische onderplaat erbij gebruiken

Aan de slag

Ik heb de stencils die ik gemaakt heb vervolgens gebruikt voor een Scrapbookpagina. De stansjes die ik gebruikt heb komen beide uit de ‘out of this world’ stans en stempel set van Lawn Fawn. Ik ben begonnen met de cirkels. Dit stencil heb ik gebruikt in combinatie met verschilende kleuren distress inkten. Daarna heb ik de stencil met de raketjes gebruikt. Deze heb ik gebruikt met Heavy gelmedium van het merk Amsterdam. Ik heb deze gekleurd met de Magical Shakers van Lindy’s Stamp Gang. Dit stencil heb ik na gebruik weg gegooid. Na drogen heb ik het papier voorzien van wat geel en oranje poeder uit de Magical Shakers. Als je dit hierna sprayt met water krijg je een heel gaaf watercolor effect wat je met een penseel en waterverf niet zo snel voor elkaar krijgt. Ook dit heb ik laten drogen (met een beetje hulp van een heattool en keukenrol).

De foto heb ik gemat op veel kleine stukjes restpapier uit verschillende lijnen. Hier heb ik tevens wat transparanten tussen gedaan. Ik zorg ervoor dat mijn kleuren geel/paars/blauw en zwart blijven. Hier en daar vindt je een stukje goud er tussen. De pagina heb ik afgemaakt met wat embellishments uit de Moonstruck collectie van Pink Paislee en een kurk woord van 1Canoe2. De gele stickertjes waarmee ik Matthijs gespeld heb zijn van Basic Grey geweest.

Helaas heb ik heel erg scheef geschreven, dit heb ik iets opgelost door onderin wat embellishments te plaatsen. Ik vind de achtergrond te mooi om hem opnieuw te maken. Waarschijnlijk laat ik hem zoals hij is, of ik voeg nog meer journaling toe waardoor ik de hele hoek volzet en het minder op zal vallen dat het scheef is.