Distress 2 les #1 Intro Distress Oxide

0
273

Welkom bij de Distress 2 workshop! We starten meteen met het nieuwste product uit de Tim Holtz stal, de Oxide inkten.

Wat zijn deze inkten nu eigenlijk en wat maakt ze zo speciaal? In deze eerste les ga ik dat allemaal uitleggen in tekst en video. Deze workshop zal ik meerdere producten behandelen uit de Distress serie. Echter hebben de Oxide inkten zoveel mogelijkheden dat je ze wat vaker terug zult zien komen 🙂 Heb je de Oxide inkten (nog) niet, de meeste technieken kunnen met inkt of verf op waterbasis gedaan worden, de resultaten zullen echter wel verschillen.

Oxide

De Oxide inkten kwamen begin 2017 voor het eerst op de markt, Je kunt rustig zeggen dat het HET product van 2017 was en ik gok ook van de aankomende jaren. De Distress ink was al heel lang een populair product vanwege alle eigenschappen en mogelijkheden die het heeft. De Distress ink is een Dye inkt die reageert met water. (zijn meest unieke eigenschap). Dye inkten hebben als eigenschap dat ze in het papier trekken en transparant zijn. Je ‘verft’ het papier.

Oxide ink is een combinatie van verschillende inkten. Dit wordt ook wel een hybride inkt genoemd echter, dan is het vaak een combinatie van een waterbasis en solvent (olie) basis. Beide inkten in de Oxide zijn watergedragen. De beste eigenschappen van verschillende inkten worden met elkaar gecombineerd. De Oxide is een Dye en Pigment ink. Een Pigment inkt is een inkt die een laagje op je papier legt. Deze zijn vaak dekkend en blijven lang nat.   Doordat de Oxide een combinatie is, trekt een beetje van de inkt in je papier en ligt een beetje erboven op. De inkt dekkend en langer werkbaar. Het blenden gaat dus makkelijker. Het uiteindelijke effect is een wat krijt/fluweel achtige uitstraling.  De Oxide inkt is echter geen Chalk inkt. Een chalkinkt ligt echt op het papier en hecht slecht. Hierdoor kan het na verloop van tijd zijn effect verliezen of afgeven. Het effect van de originele distress ink is dat de kleuren helderder en transparanter zijn.

Waarom Oxide?

De inkt dankt zijn naam aan het oxiderende effect wat gebeurt als je de inkt nat maakt. Hoe meer water, meer ‘oxidatie’ er gebeurt. Elke kleur oxideert weer anders dan de andere kleur, het is vaak een lichtere verkleuring van de kleur, maar het kan zelfs witte vlekken geven. Tevens scheiden de inkten zich, wat ervoor zorgt dat er meerdere kleuren zichtbaar worden op de plekken waar de inkt oxideert. Dit is allemaal afhankelijk van de hoeveelheid water je toevoegt, en het papier wat je gebruikt

Ondergronden

De Oxide inkten kunnen op alle soorten ondergronden gebruikt worden. Op donkere, lichte, gladde en poreuze ondergronden. Je kunt op alle ondergronden stempelen, blenden of watercolor technieken toepassen. Het effect zal overal anders zijn. Het is dus handig om eerst eens te spelen met de inkten om ze te leren kennen, voordat je er op je project mee aan de slag gaat.

Mocht je vragen hebben, stel ze gerust binnen de Distress Facebookgroep

 

Liefs